Sporters uit Rusland en Belarus zijn als “neutrale sporters” welkom op de Paralympische Spelen van volgend jaar. Dat is besloten tijdens de algemene vergadering van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Sinds de inval van Rusland in Oekraïne waren sporters uit beide landen niet welkom op internationale parasporttoernooien. 

Rusland en bondgenoot Belarus werden kort na de inval in Oekraïne uitgesloten van deelname aan de Paralympische Winterspelen van 2022 en later dat jaar officieel geschorst als leden van het IPC. Die schorsing werd tijdens de algemene vergadering van het IPC in Bahrein met twee jaar verlengd.

Neutrale sporters
Er wordt een uitzondering gemaakt voor individuele sporters en hun begeleidingsstaf. Zij zijn onder neutrale vlag welkom op de Paralympische Spelen, WK’s, EK’s en internationale competities in de sporten waarvoor het IPC als internationale federatie optreedt. In de teamsporten zijn beide landen niet welkom; ook niet onder neutrale vlag. Ook mogen ze geen sportevenementen organiseren waarbij andere landen betrokken zijn. 

Focus op sport
IPC-voorzitter Andrew Parsons (foto, Beijing 2022) blikte terug op het besluit: ‘Het was een lange discussie, waarin iedereen de kans had zijn mening te geven. Ik verwacht dat alle IPC-leden dit besluit volledig respecteren; we hebben het gezamenlijk genomen. Met dit besluit hoop ik dat de focus in de aanloop naar de Paralympische Spelen van 2024 nu volledig op de sport en de prestaties van sporters kan liggen.’

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Joe Toth/OIS (Beijing 2022)


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.