Duitsland en Turkije hebben zich kandidaat gesteld voor de tweede editie van de European Para Championships (EPC) in 2027. De eerste editie was vorig jaar in Rotterdam. De organisatie van de EPC zal samen met het Europees Paralympisch Comité en internationale sportorganisaties een keuze maken uit deze landen.

“Beide landen hebben een sterk plan ingediend voor de organisatie van de tweede editie”, vertelt Eric Kersten, oprichter van de EPC. “Het is goed om te zien dat er meer landen zien hoe belangrijk het is een dergelijk evenement te organiseren en de zichtbaarheid van de parasport te vergroten.”
Dat onderschrijft ook Raymon Blondel, voorzitter van het Europees Paralympisch Comité. “De EPC vormen een belangrijke stap in de ontwikkeling van de parasport in Europa. Het is goed om te zien dat de toekomst en groei van de sport verzekerd is met deze twee kandidaten.”

De komende maanden gaat de EPC-organisatie samen met het Europees Paralympisch Comité zowel het Duitse als Turkse plan verder onderzoeken om tot een definitieve keuze te komen. Ook internationale sportfederaties worden hierbij betrokken. In Rotterdam stonden vorig jaar tien sporten op het programma: badminton, boccia, boogschieten, goalball (foto), judo, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, sportschieten, taekwondo en wielrennen. Verschillende sporten hebben aangegeven in 2027 ook graag op het programma van de EPC te willen komen.

Jeugdspelen 2025
Turkije heeft zich niet alleen kandidaat gesteld voor de EPC, maak ook voor de zevende editie van de European Para Youth Games (EPYG). Turkije heeft in deze verkiezing concurrentie van Portugal, dat de Europese para-jeugdspelen in 2025 ook wil organiseren. Het is voor het eerst dat meerdere landen zich kandidaat stellen voor de EPYG. De laatste editie vond in 2022 plaats in het Finse Pajulahti. Het Europees Paralympisch Comité kiest in juni dit jaar het definitieve gastland voor de EPYG.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers