Europa’s eerste multi-parasportkampioenschappen zijn officieel geopend in Rotterdam Ahoy. Een uitverkocht RTM Stage werd getrakteerd op optredens van popsterren Davina Michelle en Viktoria Modesta, dansacts en uiteraard de officiële opening van de eerste European Para Championships.

De officiële openingshandeling werd verricht door toernooidirecteur Jeroen Straathof, sportminister Conny Helder en Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité. Straathof zei uit te kijken naar de eerste wedstrijddagen: ‘Alle voorbereidingen zijn achter de rug, nu is het aan de atleten om te zien waartoe zij in staat zijn. In de komende 13 dagen heeft elke sport, elke atleet, elk team, elk land de kans om het beste van zichzelf te laten zien en Europa te laten zien hoe fantastisch parasport is.’

Eerste winst
Parsons bedankte de organisatoren voor hun inspanningen om een nieuw parasportevenement te creëren” ‘Ik hoop dat het andere steden zal inspireren om deze Spelen de komende jaren te organiseren. Die erfenis is belangrijk. Hoe geweldig zou het zijn als dit evenement een vast onderdeel wordt van de Europese sportkalender in 2027, 2031 en daarna.’ Volgens Helder is de eerste winst al geboekt: het feit dat de European Para Championships nu officieel bestaan. ‘Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn en dat is nu nog niet het geval. Het spraakmakende karakter van de EPC zal zeker bijdragen aan bewustwording.’

Tien sporten
Tijdens de EPC staan er in tien verschillende parasporten Europese titels op het spel: badminton, boccia, boogschieten, goalball, judo, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, schietsport, taekwondo en wielrennen. In elke sport is er de kans om kwalificatiepunten of rechtstreekse kwalificatie voor de Paralympische Spelen van 2024 te behalen. Er komen tot en met 20 augustus in Rotterdam 1.500 atleten uit 45 verschillende landen in actie.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Nathan Reinds, EPC 2023


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.