Rolstoeltennisster Diede de Groot, atleet Joël de Jong en de rolstoelbasketbalsters hebben tijdens het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala een Jaap Eden uitgereikt gekregen. Het bronzen beeldje hoort bij de titels Parasportvrouw, – man en -ploeg van het Jaar. Het was voor het eerst dat er op het Sportgala drie afzonderlijke categorieën voor de parasporters waren.

Rolstoeltennisster Diede de Groot (26 jaar) heerste net als voorgaande jaren op alle toernooien. In het enkelspel verloor ze opnieuw geen enkele wedstrijd. Ze won de vier Grand Slams en de zwaarbevochten zege in de finale van de Wheelchair Masters aan het einde van het jaar gaf haar jaar extra glans. Ze kreeg in de verkiezing tot Parasportvrouw van het Jaar de voorkeur boven atlete Fleur Jong en zwemster Liesette Bruinsma.

Atleet Joël de Jong (21) kende succesvolle wereldkampioenschappen in Parijs. In de Franse hoofdstad sprong hij naar brons bij het verspringen. Een week later zette hij de 100 meter naar zijn hand; tot verrassing van bijna iedereen. De gouden medaille is de bevestiging van zijn status als wereldtopper. In de strijd om de titel Parasportman van het Jaar liet hij wielrenner Daniel Abraham en zwemmer Rogier Dorsman achter zich.

Foto: Mathilde Dusol

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn al jaren wereldtop. Sinds 2017 wonnen ze elk groot toernooi. En zelfs een WK en EK winnen in één zomer blijkt mogelijk. Daardoor blijft de ploeg van coach Gertjan van der Linden regerend Europees kampioen, wereldkampioen én paralympisch kampioen. Ze kregen in de verkiezing tot Parasportploeg de voorkeur boven tandemduo Tristan Bangma/Patrick Bos en rolstoeltennisdubbel Sam Schröder en Niels Vink.

Drie categorieën
Het was dit jaar voor het eerst dat er bij het Sportgala drie aparte prijzen waren voor de parasporters. Sinds 2002 bestond er één prijs. In de beginjaren ging die door het leven als ‘Gehandicapte sporter van het Jaar’, sinds een kleine tien jaar is de titel ‘Paralympisch sporter van het Jaar’. Met het uitreiken van drie afzonderlijke Jaap Eden-beeldjes wil NOC*NSF vanaf nu één lijn trekken met de categorieën voor niet-parasporters.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Mathilde Dusol