De kaartverkoop voor de Paralympische Spelen in Parijs is vandaag, 9 oktober, gestart. In totaal zijn er 2,8 miljoen tickets beschikbaar op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. De helft van de tickets kost 25 euro of minder.

De verwachting is dat de vraag naar kaartjes enorm zal zijn. ‘Zoals bij elke Paralympische Spelen hopen we dat we elk ticket kunnen verkopen’, zegt Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). ‘De parasport heeft de afgelopen tien jaar enorme stappen gezet in professionaliteit én niveau. Op het gebied van sportprestaties twijfel ik er dan ook niet aan dat Paris 2024 de beste Paralympische Spelen ooit zullen zijn.’

Record
Tot nu toe staat het record qua paralympische kaartverkoop op naam van Londen 2012. In de Britse hoofdstad werden toen 2,1 miljoen kaartjes verkocht. Met de sport op een nog hoger niveau en op verschillende unieke locaties is aan alle voorwaarden voldaan om het record van elf jaar geleden te breken.

Om maar een aantal van die sportlocaties te noemen: boogschieten en de finish van de marathon zijn tegenover het Hôtel des Invalides, taekwondo en rolstoelschermen in het Grand Palais, rolstoelrugby en judo onder de schaduw van de Eiffeltoren (foto onder), paratriatlon start en finisht op de majestueuze Pont Alexandre III en de dressuurruiters vinden hun stadion in de tuinen van het kasteel van Versailles. De rolstoeltennissers strijden om eremetaal op het gravel van Roland Garros.

Impressie: Paris 2024

Speciale tarieven
Om de Paralympische Spelen voor een groot publiek toegankelijk te maken, is er een aantal speciale tarieven. Zo kan er voor kinderen voor slechts 10 euro een ticket worden gekocht, mits dat gekocht wordt met een kaart voor een volwassene. Ook bestaan er twee zogenaamde ‘Discovery Passes’ waarmee meerdere sporten bezocht kunnen worden: een voor Paris Centre (rolstoelschermen, taekwondo, judo, rolstoelrugby, blindenvoetbal en boogschieten) en een voor Paris Sud (boccia, tafeltennis en goalball).

Ticketprijs
Verkoopprijzen voor alle 22 sporten beginnen vanaf 15 euro, waarbij het duurste ticket – eerste rang bij atletiekfinales – 100 euro kost. Het duurste kaartje is traditioneel voor de openingsceremonie. Wie daar de allerbeste plaats wil hebben, betaalt 700 euro. Kanttekening: 30.000 bezoekers kunnen de openingsceremonie op de iconische Champs-Élysées en Place de la Concorde gratis bijwonen.

Meer informatie over de kaartverkoop voor de Paralympische Spelen vind je op tickets.paris2024.org.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Artistieke impressie Place de la Concorde: Paris 2024