Over precies een week begint het parasportjaar met een World Cup rolstoelschermen in Wales. Het toernooi geldt als kwalificatiemoment voor Parijs 2024. En daarvan zijn er dit jaar heel veel. Worldcups, EK’s, WK’s … De route leidt altijd naar Parijs.

Tot half juli zijn parasporters bezig met kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Op 15 juli eindigt de kwalificatieperiode voor de rolstoeltennissers, die daarmee de laatste sporters zijn die zeker zijn van Parijs. In de maanden ervoor sluit de kwalificatieperiode voor de meeste andere sporten. Dus tot die tijd is de kalender voor 2024 gevuld met toernooien op het hoogste niveau: nationaal én internationaal.

De belangrijkste data voor dit jaar: de Paralympische Spelen in Parijs vinden plaats van 28 augustus tot en met 8 september.

Binnen de Nederlandse parasport is er geen enkele sport- of mediaorganisatie die een complete jaarkalender maakt met alle grote parasportevenementen. Sinds 2013 maak ik als parawatcher dat jaarlijkse overzicht met (inter)nationale evenementen waar Nederlandse sporters aan meedoen. De ParaWatcher Jaarkalender wordt ook door media en sportorganisaties gebruikt. Je vindt de kalender voor 2024 hier in pdf-vorm.

Wereldkampioenschappen
Er zijn dit jaar vijf wereldkampioenschappen. De parabadmintonners (februari), baanwielrenners (maart) en atleten (mei) hebben hun mondiale toernooi voorafgaand aan de Paralympische Spelen. De wegwielrenners (september) en triatleten (oktober) gaan eerst naar Parijs, om daarna om hun wereldtitels te gaan strijden. De WK para-atletiek in het Japanse Kobe zouden overigens al in 2021 gehouden worden, maar werden door het coronavirus tot twee keer toe verplaatst, tot dit jaar.

Parijs 2024
Op dit moment zijn er pas twee Nederlandse parasporters écht zeker van deelname aan de Paralympische Spelen: roeiers Chantal Haenen* en Corné de Koning. Ook het bocciateam, de rolstoelbasketbalvrouwen en de dressuuréquipe hebben zich al gekwalificeerd, maar wie precies deel gaan uitmaken van die ploegen, wordt pas later bekend.

In veel sporten wordt kwalificatie voor Parijs bepaald op basis van wereldranglijsten, op limiettijden of andere prestaties. Ook zijn er een paar do or die toernooien: de Paralympische Kwalificatietoernooien. Hier hebben sporters, of teams, de laatste kans om zich voor Parijs te kwalificeren. Boogschieten, roeien, rolstoelbasketbal en -rugby kennen dit jaar zo’n toernooi. Daarover volgende week meer.

Sneeuwsporten
Waar voor de zomersporters Parijs hét doel is, ligt het doel voor hun wintercollega’s twee jaar later; tijdens de Spelen in Milaan/Cortina d’Ampezzo in maart 2026. Voor de Nederlandse alpineskiërs en snowboarders bestaat dit wedstrijdseizoen uit Europa Cups en wereldbekerwedstrijden. De volgende winterwereldkampioenschappen vinden begin 2025 plaats.

Benieuwd naar de hele ParaWatcher Jaarkalender? Je vindt ‘m hier in PDF-vorm.

*) Inmiddels is bekend dat Chantal Haenen niet in Parijs zal roeien. Zij wordt in de dubbeltwee vervangen door Esther van der Loos.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Mathilde Dusol, Ilse Schaffers, Wyred4soun/Freeimages.com