Het IOC heeft de deur voor Russen en Belarussen op de Olympische Spelen van volgend jaar op een klein kiertje gezet. Mocht het zover komen dat de landen werkelijk mee mogen doen, betekent het niet dat ze ook automatisch welkom zijn op de Paralympische Spelen in Parijs.

De afgelopen jaren werd al duidelijk dat het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) elk hun eigen afwegingen maakten in lastige, politiek gevoelige kwesties. Toen in 2016 bewezen was dat Rusland er een overheidsgestuurd dopingsysteem op nahield, gaf het IOC bewezen onschuldige Russische atleten de kans onder neutrale vlag mee te doen, maar sloot het IPC het land in zijn geheel uit van deelname. Vorig jaar gaf het IOC na de Russische inval in Oekraïne en de Belarussische steun daarvoor juist aan die landen te weren van de Winterspelen in Beijing en liet het IPC de twee landen in eerste instantie “onder neutrale vlag” toe. Pas toen meerdere landen met een boycot dreigden, weerde ook het IPC de landen van de Spelen.

Schorsing
Afgelopen november werden de nationale paralympische comités van zowel Rusland als Belarus door het IPC geschorst. Voordat er überhaupt gesproken kan worden over deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs, zal de algemene vergadering van het IPC, in het derde kwartaal van dit jaar, de schorsing eerst opheffen. Nu het IOC-standpunt is dat Russische en Belarussische sporters als “neutralen” weer mee mogen doen aan internationale competities, werd voorzitter Andrew Parsons door InsideTheGames gevraagd hoe het IPC daar naar kijkt.

Andrew Parsons bij de opening van de Winterspelen in Beijing, 2022 (foto: Joe Toth/OIS)

Parsons zegt in gesprek met InsideTheGames: ‘Ik denk dat we in de sportwereld altijd verenigd willen zijn. Het zou daarom goed zijn als we dezelfde aanpak hadden. Maar ik denk ook dat de situatie zo groot en mogelijk wereldveranderend is, dat het soms gewoon niet mogelijk, omdat IOC en IPC verschillende bestuursstructuren hebben en andere mensen andere beslissingen nemen. Dus het is mogelijk dat Rusland en Belarus wél meedoen aan de Olympische Spelen en níet aan de Paralympische Spelen.’

Eigen afwegingen
Op dit moment is overigens nog niet besloten of Rusland en Belarus, in welke vorm dan ook, mee mogen doen aan de Olympische Spelen. Dat besluit wordt later genomen. ‘We hebben te maken met veel verschillende sporten, internationale federaties, nationale comités en overheden die allemaal hun eigen afwegingen maken’, vult Tony Estanguet, president van Paris 2024 tegen InsideTheGames aan. ‘Wat wel duidelijk is: het is in het verleden voorgekomen dat IOC en IPC niet dezelfde positie innamen. Dat maakt het voor ons als organisatie niet makkelijker, maar we zullen ons eraan aanpassen en flexibel met die beslissingen omgaan.’

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Grote foto: Bob Martin/OIS