ESPOT – Zitskiester Barbara van Bergen heeft op de wereldkampioenschappen in het Spaanse Espot goud veroverd op de afdaling. Nadat de afdaling twee keer door harde storm werd uitgesteld, kon de snelste skidiscipline nu eindelijk worden afgewerkt. Voor Van Bergen is het haar eerste wereldtitel.

Hoewel de wind in de Spaanse Pyreneeën na een paar stormachtige dagen was gaan liggen, vonden twee Amerikaanse concurrenten van Van Bergen de omstandigheden nog altijd te gevaarlijk. Zij gingen daarom niet van start. De Duitse Anna-Lena Förster was daarmee de enige concurrente voor de 44-jarige Rotterdamse. Förster, veelvoudig medaillewinnares op WK’s en Paralympische Spelen, zette een solide run neer. Van Bergen koos daarna vol de aanval: geen vlekkeloze afdaling, maar wel een snelle. Aan de finish had de Nederlandse een voorsprong van 2.57 seconden.

Schouderblessure
Vorig jaar waren de rollen op de WK in Lillehammer nog omgekeerd. Toen pakte Förster het goud en moest Van Bergen genoegen nemen met zilver. De Nederlandse kende dit jaar geen vlekkeloos seizoen: ‘Na een schouderblessure kan ik pas sinds anderhalve maand weer voluit trainen. Dat dit nu lukt, is ongelofelijk. Ik had het gehoopt, niet verwacht.’

Dat ze, door de late afmelding van de Amerikanen, slechts met één concurrente af moest rekenen, haalt iets van de glans van het goud af, erkent Van Bergen. ‘Het is een post-paralympisch jaar; veel meiden kiezen nu voor hun werk, studie, of zijn geblesseerd. Natuurlijk win ik hier liever met al die meiden erbij. Maar uiteindelijk: mijn grootste concurrente Förster is er wél. Zij is heel consistent, gaat nooit een stapje harder; het ziet er veilig uit. Ik ga altijd volle bak. Soms vlieg ik er dan uit, maar nu zet ik haar op een flinke achterstand. Daarom is dit goud voor mij ook wel écht goud.’

Derde medaille
Bij de mannen pakte zitskiër Jeroen Kampschreur zijn derde medaille van deze wereldkampioenschappen. Net als op de supercombinatie pakte de 23-jarige Leiderdorper vandaag brons op de afdaling. Eerder won hij ook al zilver op de Super G. Niels de Langen werd op de afdaling vijfde.

De WK in Espot gaan morgen verder met de reuzenslalom.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher, foto: Joel Marklund/OIS

Over ParaNieuws
Dit persbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de persberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben. 

Vanaf februari is al het parasportnieuws ook te vinden op de website van Fonds Gehandicaptensport.