Het ongeloof spatte van zijn gezicht. “Ongelofelijk gaaf, ik geloof dat ik het nog niet besef”, glunderde hij. Met een supersnelle slalom won zitskiër Jeroen Kampschreur de supercombinatie op de Paralympische Winterspelen. Het tweede goud voor Nederland in Zuid-Korea.

Met een derde tijd uit de Super G ging Kampschreur aan het tweede onderdeel, de slalom, beginnen. Hij bewees dat de technische nummers hem goed liggen en maakte een verschil van 0.83 seconden op de Noor Jesper Pedersen ruimschoots goed. De Fransman Frédéric François pakt het zilver, Pedersen zakte in de slalom weg naar plaats 3; het brons.

Alles ging volgens Kampschreur volgens plan: “In de Super G heb ik alles op alles gezet.  Ik ging vol risico. Het was niet mooi, ik stuiterde en moest flink corrigeren bij twee poortjes, maar het was wel snel.Ik ben niet de beste speedskiër, moet zorgen dat mijn achterstand zo klein mogelijk is. En dat verschil dan goedmaken op de slalom. Dat is perfect gelukt.”

Historisch goud
De paralympische titel van Kampschreur is op meerdere manieren historisch. Het is na 3 biatlonmedailles, 7 plakken bij het langlaufen en 4 snowboardsuccessen de allereerste skimedaille ooit voor Nederland op de Paralympische Spelen. Bovendien is het voor het eerst dat Nederland meer dan één gouden medaille wint tijdens één editie van de Paralympische Winterspelen

Ondanks zijn jonge leeftijd kent Kampschreur zijn klassiekers. “Die feiten maken het extra bijzonder”, erkent de kampioen. “Voor de sport is dit zo gaaf. En het is dan ook meteen een gouden medaille, het mooiste dat je kunt winnen. Wereldkampioen, paralympisch kampioen; we hebben ze binnen!”

Nederlandse prestaties
Achter Kampschreur eindigde Niels de Langen als achtste. Daar was hij zeker tevreden mee. Anna Jochemsen en Jeffrey Stuut kwamen niet aan de finish, zitskiester Linda van Impelen werd gediskwalificeerd na het missen van een poortje.