Zitskiester Linda van Impelen heeft op de reuzenslalom zilver veroverd. De 32-jarige Brabantse, die op de eerdere onderdelen in PyeongChang het goede gevoel nog niet kon vinden, was vandaag weer helemaal zichzelf. Ze vertelt: “Dit is mijn favoriete onderdeel. Ik weet dat ik goed kan reuzenslalom-skiën. Maar dat ik dít kan … Bizar!”

De afgelopen dagen was ze naar eigen zeggen niet te genieten. De harde crash die ze in februari maakte, dreunde in Zuid-Korea namelijk nog door. “Het vertrouwen moet er gewoon weer inkomen, op de speedonderdelen (super-G en supercombinatie, red.) lukte dat niet. Ik vond het heel moeilijk om daarmee om te gaan. Ik moest om de minuut janken omdat ik zo van mezelf baalde.”

Knop om
Vanochtend ging de knop echter weer om en ging ze vol overgave van start op ‘haar’ discipline. In de eerste run resulteerde dat in de tweede tijd achter de Japanse Momoka Muraoka. Van Impelen: “Daarna had ik wel meer zenuwen. Maar ik dacht: ik moet in de tweede run precies hetzelfde doen als in de eerste. En liever dat ik er na vier bochten uitvlieg, dan dat ik te voorzichtig ben en als vierde eindig.”

Haar plan slaagde, ze hield de Oostenrijkse Claudia Lösch nipt achter zich, met 0.06 seconden. Muraoko won met duidelijke voorsprong het goud. Opnieuw werd het janken, maar dit keer van blijdschap. “Mijn droom was om naar de Paralympische Spelen te gaan. Hier zilver winnen gaat wel iets verder. Ik wist dat het eventueel mogelijk zou zijn, maar dit had ik alleen durven dromen. Niet durven denken. Ik ben er superblij mee.”

Diskwalificatie Jeroen Kampschreur
De gouden medaille van haar trainingsmaatje Jeroen Kampschreur gisteren op de supercombinatie had de Brabantse naar eigen zeggen ook een boost gegeven. Vanochtend leek de 18-jarige zitskiër goed op weg om nóg een hoofdprijs aan zijn palmares toe te voegen, maar hij schakelde zichzelf uit. Met de snelste tijd achter zijn naam, miste hij de laatste poort op weg naar de finish. Dat betekende diskwalificatie.

“Ik dacht dat ik er al was, maar ik had nog een bocht moeten maken. Ik heb het niet goed gezien. Pas toen ik het publiek niet zag juichen, wist ik dat er iets mis was”, reageerde Kampschreur. “Ik weet niet hoe dit kon gebeuren. Ik ben boos op mezelf en gefrustreerd. Dit is echt super balen.”

Twaalfde
Niels de Langen ging tijdens zijn eerste run onderuit en haalde daardoor de finish niet. Jeffrey Stuut eindigde als twaalfde.