Fleur Jong is wereldkampioen geworden op de 100 meter in de T64-klasse. Voor de 27-jarige Amsterdamse is het haar tweede wereldtitel tijdens de WK in Parijs. Eerder won ze goud in het verspringen. Het zilver ging naar de Spaanse Sara Andres Barrio, brons was voor Marissa Papaconstantinou uit Canada.

Vooraf gaf Jong nog aan dat de 100 meter spannend zou worden. Al in de series bewees ze echter dat daar geen sprake van zou zijn. Met 12.45 seconden was ze in de voorrondes een halve seconde sneller dan al haar concurrenten; een eeuwigheid in de sprint. In de finale was de Nederlandse opnieuw veel te sterk voor alle anderen. Met een tijd van 12.47 seconden won ze het goud. Barrio finishte in 12.83 seconden, Papaconstantinou noteerde 12.95 seconden.

Naast het podium
De twee andere Nederlandse sprinters in de finale finishten net naast het podium. WK-debutante Kiki Hendriks werd vierde in een tijd van 12.99 seconden, Kimberly Alkemade werd met een tijd van 13.02 seconden vijfde. Regerend paralympisch kampioene Marlène van Gansewinkel meldde zich met een slepende voetblessure voor de WK al af voor de 100 meter. Later dit toernooi komt zijn nog wel in actie op de 200 meter, net als Alkemade.

Tot nu toe won het Nederlandse team in Parijs twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.