De Nederlandse para-sprinttop moet onderling gaan strijden om startbewijzen voor de wereldkampioenschappen in Parijs. Naast paralympisch kampioene Marlène van Gansewinkel hebben ook Kimberly Alkemade, Kiki Hendriks en Fleur Jong voldaan aan de kwalificatie-eis. Van die vier mogen er op de WK slechts drie starten.

Per land mogen er straks in het Stade Charléty in Parijs maximaal drie atleten per onderdeel meedoen. Op de 100 meter in de T64-klasse (voor atleten met een beperking aan één onderbeen, red.) zou Nederland vier vrouwen kunnen sturen. Op dit moment ligt Jong op pole position met een tijd van 12.76 seconden. Daarna volgen Van Gansewinkel (12.90), Alkemade (12.93) en Hendriks (12.96). 

De kwalificatieperiode voor de WK lopen tot en met 28 mei. De wereldranglijst van 2023 bepaalt dan wie de eerste twee startbewijzen krijgen. Het derde startbewijs is een aanwijsplek.

Tien atleten
Na twee outdoor-wedstrijdweken hebben in totaal tien atleten al voldaan aan de door de Atletiekunie gestelde WK-limieten. Naast de vier sprintsters zijn dat Lara Baars, Olivier Hendriks, Joël de Jong, Noah Mbuyamba, Fleur Schouten en Jetze Plat.

Plat zal niet deelnemen aan de WK atletiek. De komende maanden staan voor hem in het teken van de EK en WK triatlon en de WK handbiken.

Tekst: Robin Wubben
Archieffoto: Thomas Lovelock/OIS


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.