Het sportjaar 2018 zit er bijna op. Dus is het de tijd van lijstjes, terugblikken, huldigingen en verkiezingen voor allerlei ‘vanhetjaar-titels’. Een week voor het grote sportgala, waar al weken wordt gediscussieerd over wie er wel genomineerd had moeten worden maar dat niet is, was het Atletiekgala. En daar werd ook de Para-atleet van het Jaar gekozen. De winnares stond op voorhand vast.

Geen enkele Nederlandse atleet kon dit jaar in de schaduw staan van Marlène van Gansewinkel. Ze won op de Europese kampioenschappen in Berlijn goud op de 100 en 200 meter en pakte daar ook het zilver bij het verspringen. Op de twee sprintnummers scherpte ze bovendien het wereldrecord aan.

De andere genomineerden zullen zich waarschijnlijk geen illusies hebben gemaakt. Wheeler Kenny van Weeghel (3 keer zilver, 1 keer brons) en werpers Lara Baars en Take Zonneveld (beiden 1 zilver en 1 brons) presteerden goed, maar niet zó goed als Van Gansewinkel. Geen spannende verkiezing dus, wél de moeite waard om even terug te blikken én vooruit te kijken met de Para-atleet van het Jaar.