Para-atlete Fleur Jong is bij de jaarlijkse verkiezingen van de FHM500 verkozen tot Mooiste Sportvrouw van Nederland. Ze werd verkozen door publiek en een (vrouwelijke!) jury. Jong is de eerste paralympische sporter die deze eer ten deel valt. 

De FHM500 is de verkiezing van de 500 mooiste vrouwen van Nederland. Ook in verschillende categorieën wordt een winnares verkozen. Daarbij wordt er gekeken naar persoonlijkheid (wat maakt deze vrouw bijzonder), uiterlijk (wat straalt deze vrouw uit) en carrière (waar staat deze vrouw voor, wat heeft ze bereikt). Jong volgt als mooiste sportvrouw van Nederland schaatsster Irene Schouten op. Ze wordt door de jury geroemd als snelste vrouw ter wereld op blades. 

Maatschappelijk
Tijdens de FHM500-releaseparty in Amsterdam werd Jong in het zonnetje gezet. De 27-jarige paralympisch verspringkampioene reageerde zelf op de website van FHM: ‘Ik was sowieso heel erg verrast. Het voelt een beetje als het krijgen van een heel mooi cadeautje. Het is een mooie toevoeging aan alles wat ik op sportief vlak probeer te bereiken, maar ook maatschappelijk. Dat ik zo’n titel win zegt iets over waar we in 2023 staan. Het zegt vooral dat alle grote vrouwelijke kampioenen geëerd worden, ongeacht handicap, geaardheid of kleur. Als je een groot kampioen bent, word je naar eer en geweten gekozen.’

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Thomas Lovelock/OIS