Wheeler Jetze Plat is tweede geworden in de marathon van Londen. De 31-jarige Nederlander zag, net als bij zijn debuut in 2022, de Zwitser Marcel Hug er met de overwinning vandoor gaan. Het podium werd gecompleteerd door de Japanner Tomoki Suzuki.

De marathon van Londen was vorig jaar voor Plat zijn tweede kennismaking met de klassieke atletiekafstand als rolstoelatleet. Toen werd hij nog vijfde. Inmiddels hoort de man uit Vrouwenakker bij elke marathon tot de medaillekandidaten. In de straten van de Britse hoofdstad bleef er tot ongeveer twaalf kilometer een groepje van zes atleten bij elkaar. Daarna plaatste Hug een versnelling en pas aan de finish zagen ze de Zwitser terug.

Plat bleef tot op driekwart van de race samen met Suzuki, maar liet de Japanner daarna achter zich, om na 42 kilometer en 195 meter solo over de streep te komen. Hug – veelvoudig marathonwinnaar – finishte vijf minuten eerder dan de Nederlander. Suzuki gaf op zijn beurt meer dan een minuut toe op Plat.

Triatlon
Na het marathonzilver van Londen gaat Plat zich nu weer focussen op de triatlon. Op 2 juni staan voor hem de Europese kampioenschappen op het programma.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.