Verspringer Joël de Jong heeft op de WK para-atletiek in Parijs brons gewonnen. Met een sprong van 6,92 meter werd hij derde. De wereldtitel ging naar de Duitser Leon Schäfer, zilver was voor Daniel Wagner uit Denemarken. Nederlander Noah Mbuyamba werd zesde.

De Jong begon de wedstrijd direct met een sprong van 6,92 meter en nam daarmee kortstondig de leiding. Waar zijn concurrenten steeds verder sprongen, wist de 21-jarige Fries zijn beste poging niet meer te overtreffen. Toch stond hij met een grote glimlach met het brons om zijn nek. ‘Ik heb dit jaar een grote stap gemaakt, spring verder dan voorheen en heb dat hier bewezen. Dat is precies wat ik wilde’, blikte hij terug. ‘Natuurlijk hoopte ik na zo’n goed eerste sprong op meer, maar dat zat er niet in. Dit is wat ik waard was dit seizoen.’

Foto: Mathilde Dusol

Mbuyamba, ook debutant op een WK, was met zijn zesde plaats teleurgesteld. ‘Natuurlijk is het mooi een WK mee te maken, maar ik had er veel meer van verwacht. Ik spring heel constant, maar er zat geen wauw-factor bij’, zuchte hij. ‘Ik was dit seizoen echt goed in vorm, maar het komt er hier niet uit. Ik wilde mijn persoonlijk record (6,45 meter, red.) ruim verbeteren, ook met het oog op de WK van volgend jaar en de Paralympische Spelen. Maar dat is niet gelukt. Het was het allemaal net niet.’ De 24-jarige Maastrichtenaar eindigde in de finale met een afstand van 6.24 meter.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto’s: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.