Para-atlete Fleur Jong is wereldkampioen verspringen geworden. Na Europees goud en een paralympische titel ontbrak het mondiale goud nog op de erelijst van de 27-jarige Amsterdamse. Achter Jong ging het zilver naar landgenote Marlène van Gansewinkel. Brons was voor de Japanse Maya Nakanishi.

Jong begon zichtbaar nerveus aan de finale. ‘Ik wilde zo graag laten zien wat ik kon, laten zien hoe gaaf verspringen is’, blikte Jong terug op haar start. ‘De twee ongeldige sprongen hielpen daarbij niet. Het was voor het eerst dat ik dat meemaakte, dat mijn derde sprong geldig móest zijn.’ Na de eerste drie sprongen mogen alleen de beste acht springers door in de wedstrijd. In die derde sprong landde Jong pas na 6.17 meter en daarmee nam ze overtuigend de leiding.

‘Daarna kon ik echt gaan verspringen’, lacht Jong. Bij haar vierde sprong ging het weer mis, met opnieuw en nipt ongeldige poging. ‘Het ging steeds om millimeters. Ik liep goed en hard aan, zat steeds heel scherp op de balk. Zeker die vierde sprong was heel ver, ik had graag geweten hóe ver. Maar geldig springen hoort ook bij de sport.’ In haar vijfde poging kwam alsnog die verre sprong: 6.28 meter. Jong: ‘Het gaat hier om medailles, niet persé om de afstand. Ik ben zeker tevreden met het resultaat. Ik schrijf hier toch geschiedenis! Ik ben nu Europees, wereld- en paralympisch kampioen.’

Voorsprong
Met haar verste sprong landde ze 88 centimeter dverder an teamgenote Marlène van Gansewinkel, die het zilver pakte (5,40 meter). Titelverdediger Nakanishi (Japan) finishte op twee centimeter van de geboren Hilvarenbeekse (5,38 meter) en pakte het brons.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.