Joël de Jong heeft voor Nederland een gouden slot aan de WK para-atletiek in Parijs bezorgd. Op het allerlaatste onderdeel, de 100 meter in de T63-categorie, werd hij wereldkampioen. Het is voor de 21-jarige Fries zijn eerste wereldtitel.

Met een tijd van 12.09 seconden bleef De Jong nipt boven zijn persoonlijk record (12.03). Achter de geboren Sneker ging het zilver naar de Braziliaan Vinicius Gonçalves, brons was voor de Duitser Leon Schäfer. In de categorie voor atleten met een amputatie boven de knie veroverde De Jong eerder dit WK bij het verspringen nog zilver achter Schäfer.

Kimberly Alkemade was op de laatste dag van het wereldtiteltoernooi in Parijs goed voor zilver. Op de 200 meter (categorie T64, voor atleten met verminderde functie/amputatie onder de knie van een of twee benen, red.) moest de 33-jarige para-atlete uit Den Bosch de Duitse Irmgard Bensusan voor zich dulden. Marlène van Gansewinkel leek in dezelfde race het brons te pakken, maar werd gediskwalificeerd omdat zij met haar blade buiten haar baan stapte. Daardoor ging het brons naar de Canadese Marissa Papaconstantinou.

Brons
Olivier Hendriks veroverde brons op de 400 meter in de T62-klasse (atleten zonder onderbenen, red.). Na een ijzersterke start liep de 19-jarige Delftenaar tot ongeveer drie kwart op kop, maar in de slotfase zag hij de Duitser Johannes Floors  en Blake Leeper (Verenigde Staten) nog voorbij komen.

De Nederlandse para-atleten sluiten de WK in Parijs af met drie gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. Dat is één medaille minder dan op de laatste WK in 2019.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.