In 2012 won hij paralympisch brons als speerwerper. Vier jaar later pakte hij in Rio de Janeiro zilver bij het verspringen. En nu is Ronald Hertog (30) fulltime hardloper; de 200 meter is zijn terrein. In Dubai voltooit hij een unieke trilogie. Voor het eerst kwalificeerde hij zich als loper voor een groot toernooi. Morgen begint voor hem het WK.
De teller tikt voor Hertog in Dubai de veertien internationale seniorentoernooien aan; verdeeld over EK’s, WK’s en Paralympische Spelen. Zijn erelijst is gevuld met tien medailles. Eerst als speerwerper, daarna als verspringer en sinds vorig jaar als fulltime hardloper. Een unieke ontwikkeling. “Je moet mij eigenlijk zien als meerkamper”, zegt hij met een glimlach. “Maar helaas bestaat dat onderdeel paralympisch niet.”
MENTALE KLAP
De reden dat hij opnieuw een switch maakt naar een andere discipline, vindt zijn oorsprong al in aanloop naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In trainingen brak hij drie keer zijn blade doormidden, precies op het moment dat hij af wilde zetten voor zijn sprong. Hij was technisch en fysiek zoveel beter geworden in één winter dat het carbon zijn afzet niet meer aankon. Op wat schaafwonden na bleef de fysieke schade beperkt; mentaal kwam de klap veel harder aan.
Hij werkte aan zijn vertrouwen, ging langdurig in gesprek met een psycholoog, werkte met prothesegoeroe Frank Jol aan een nieuwe blade en in Rio won hij zilver. Het vertrouwen leek terug, maar in 2017 braken er weer een paar blades. “Ik merkte dat als ik bij de aanloop stond, dat ik een gevoel had van ‘waar ben je nou mee bezig?’. Mijn hele lijf schreeuwde ‘nee’. Het was een angst om te springen.”
98 PROCENT
“Ik heb er weer aan gewerkt, het is enorm verbeterd, maar als ik aan de aanloop sta, voel ik: dit is geen 100 procent. Het is misschien 98 procent. En dat is frustrerend. Sterker nog: het is demotiverend. Ik ga niet voor 98 procent. Ik wil het maximale uit mezelf halen.” Op de WK in 2017 springt hij zijn laatste grote toernooi. Opnieuw zilver, achter zijn ongenaakbare Duitse concurrent Markus Rehm.
Dat het zijn laatste sprong op het mondiale podium zou worden, wist hij op dat moment nog niet. Die beslissing valt pas in Berlijn, vlak voor de verspringfinale op het EK. Hertog staat wel op de uitslagenlijst, met ‘DNS’ achter zijn naam. Did Not Start. Hertog: “Ik heb in aanloop naar de Europese kampioenschappen vorig jaar het hele programma doorlopen, ik was fit, maar het kwam er niet uit. Dat was het moment dat ik zei: ik ga niet springen. En daarmee viel er een last van mijn schouders.”
TOKIO 2020
Het hardlopen is nu de laatste pijler binnen de atletiek waarin Hertog gaat deelnemen; los van de hardloopnummers die hij als ‘extra’ deed wanneer hij als speerwerper of verspringer toch op een EK, WK of Paralympische Spelen aanwezig was. “Dubai is voor mij echt een belangrijk toernooi; het is een WK waar ik mijn atletiekcarrière compleet kan maken”, glundert hij. “En het zou natuurlijk helemaal compleet zijn als ik er volgend jaar in Tokio ook mag staan.”