Jetze Plat heeft bij de wheelers brons veroverd in de marathon van Boston. De rolstoelatleet finishte achter de Zwitser Marcel Hug en Daniel Romanchuk uit de Verenigde Staten. Mede door een lekke band kon Plat zich in de Amerikaanse stad niet mengen in de strijd om de overwinning.

Na diverse ereplaatsen in het afgelopen halfjaar wilde Plat (31) in Boston opnieuw een gooi doen naar zijn eerste marathonzege. Met Marcel Hug als concurrent wist hij op voorhand dat dat een lastige opgave zou worden. De Zwitser ging er na de start als een komeet vandoor, waardoor Plat na tien kilometer al tegen anderhalve minuut achterstand aankeek. Dat de man uit Vrouwenakker zelf een lekke band kreeg, hielp hem niet.

Tot ruim over de helft van de klassieke 42,195 kilometer bleef Plat – ondanks die lekke band – in een achtervolgend groepje met de Amerikanen Daniel Romanchuk en Aaron Pike en de Japanner Sho Watanabe. De Nederlander ging vervolgens de strijd aan met Romanchuk voor plaats twee. De Amerikaan had in de slotfase net wat meer inhoud, waardoor Plat genoegen moest nemen met brons. Het goud ging, met een ruime voorsprong, naar Hug.

Marathons
Voor Plat – de afgelopen jaren succesvol als handbiker en triatleet – is het zijn derde medaille in een marathon als wheeler (rolstoelatleet, red.). Eerder veroverde hij brons in New York en zilver in Doha. Komende zondag racet Plat de marathon van Londen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.