Rolstoelatleet Jetze Plat is derde geworden in de marathon van Chicago. Na ruim anderhalf uur rolde de 32-jarige Zuid-Hollander over de finish. De ongenaakbare Zwitser Marcel Hug won de race in de Amerikaanse stad, zilver ging naar Daniel Romanchuk (Verenigde Staten).

Plat zag zijn grootste concurrent Hug al in de eerste vijf kilometer een gaatje slaan. ‘Ik kon niet mee’, blikte hij na de finish terug. ‘Ik had gewoon mee moeten zitten, dan ben je niet in je eentje aan het proberen te achtervolgen. Marcel was vandaag te sterk.’ Achter de Zwitser vond Plat zichzelf in een groepje van vier. Omdat hij niet de sterkste eindsprint had, probeerde Plat met nog acht kilometer te gaan te demarreren. Alleen Romanchuk klampte aan en de Amerikaan was in de laatste meters nipt sneller dan de Nederlander.

Het gat met Hug – bijna negen minuten – viel Plat tegen: ‘Ik had gehoopt het gat met hem vandaag al wat te verkleinen, maar dat is niet gelukt. Het was echt zwaar. In de achtervolging werd er half samengewerkt, maar niemand wilde écht vol doorgaan. Ik had vanaf de start met Marcel mee moeten zitten. Dat is niet gelukt. Dus is er werk te doen.’

Op 5 november rijdt Plat zijn volgende marathon, opnieuw in de Verenigde Staten. Dan staat de prestigieuze marathon van New York op het programma.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.