Daniel Perez is de bocciapionier van Nederland. De 33-jarige uit Enschede zette de paralympische sport op de kaart en won dit jaar de eerste grote internationale titel voor Nederland ooit: hij werd Europees kampioen. Deze week gooit hij zijn laatste toernooi voor het begin van het paralympisch jaar 2024: de World Cup in Portugal.

Daniel Perez kwam bijna twintig jaar geleden in contact met de sport. “Samen met een gymleraar ging ik een voor mij nieuwe sport uitproberen. Dat die sport echt onderdeel van mijn leven zou worden, had ik nooit gedacht”, zegt hij. Na de zomervakantie verhuist de Enschedeër naar een school in Groesbeek, waar hij intern woont, met als doel uiteindelijk zelfstandig te kunnen gaan wonen. “Daar hadden ze een bocciaclub”, vertelt Perez nog altijd met een twinkeling in zijn ogen. “De enige in Nederland. De trainingen waren vaak wat improviseren: er was nauwelijks kennis of materiaal en de techniek moesten we onszelf aanleren. Om wedstrijden te kunnen spelen zijn we als spelers scheidsrechters gaan opleiden.”

Dit verhaal schreef ik voor Tubantia, het regionale dagblad van Twente. Lees verder op de website van die krant (als je een abonnement hebt). Het verhaal verschijnt ook in de papieren krant van komende zaterdag.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Mathilde Dusol