Daniel Perez is Europees kampioen boccia geworden in de BC1-klasse. De 41-jarige Enschedeër speelt al sinds 1995 boccia, maar wist tot nu toe nooit een titeltoernooi met winst af te sluiten. In de finale was Perez met 5-2 te sterk voor zijn eeuwige rivaal David Smith uit Groot-Brittannië.

Perez begon de finale op het speciaal voor de European Para Championships tot sportlocatie omgebouwde Schouwburgplein sterk. Na drie ends (elke wedstrijd bestaat uit vier rondes, zogenaamde ends, red.) stond de Nederlander met 5-0 voor. Die achterstand kwam Smith, veelvoudig winnaar van EK’s, WK’s en paralympisch goud, niet meer te boven. De Brit kwam nog iets terug in de wedstrijd, maar moest met 5-2 zijn meerdere erkennen in Perez.

‘Ik besef nog niet dat ik hier goud heb gewonnen’, blikte Perez terug. ‘Dat ik hier, op deze unieke plek, gewonnen heb, is prachtig. De eerste gouden medaille in mijn carrière; ik speel al zó lang. Om dat hier in eigen land te doen, maakt het extra bijzonder.’ 

Perez won zo de eerste bocciawedstrijd in de buitenlucht. Na de voorrondes in Ahoy verhuisden de bocciaspelers naar het centrum van Rotterdam voor de finales, om nog meer publiek kennis te laten maken met de parasport. Tijdens de eindstrijd tussen Perez en Smith was de tribune op het Schouwburgplein tot de laatste plaats gevuld.

Ook goud
Net als Perez won Chantal van Engelen ook de Europese titel. In de BC2-klasse was de 23-jarige Hilversumse in de finale een klasse apart. Ze versloeg de Portugese Ana Coreia met 8-1. In de groepsfase waren de twee ook al tegengekomen, toen won Van Engelen nog met 5-1. Morgen eindigen de EK boccia in Rotterdam met de finales in het teamtoernooi.

Tekst: Robin Wubben
Foto’s: Mathilde Dusol


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.