De Nederlandse bocciaploeg is Europees kampioen geworden. Op het Rotterdamse Schouwburgplein wonnen Daniel Perez, Chantal van Engelen en Marco Dekker de finale van de Britse ploeg met 10-2. Het is de eerste grote internationale titel voor het team.

Na de individuele Europese titels van Perez en Van Engelen zat het Nederlands team duidelijk in een “flow”. Eerder in het toernooi, in de groepsfase, was de Britse ploeg nog met ruime cijfers te sterk, in de finale was het Nederland dat de klok sloeg. Met 10-2 was het verschil in de eindstrijd overtuigend.

‘Ik kan nog niet geloven dat ik op deze Europese kampioenschappen twee keer goud heb gewonnen’, blikte kopman Perez terug. Voor de 41-jarige Enschedeër zijn het de eerste titels uit zijn lange carrière. ‘Het was extra bijzonder dat ik beide finales tegen David Smith speelde. We kennen elkaars spel na al die jaren zó goed, we hebben al zo vaak tegen elkaar gespeeld.’

Parijs 2024
Met de Europese titel heeft de bocciaploeg zich ook automatisch gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. De laatste (en enige) keer dat dat eerder lukte, was in 2016. ‘We hoeven ons nu niet meer druk te maken om kwalificatiepunten, dat is fijn’, glunderde Perez. ‘Maar deze titels zeggen nog niks over Parijs. We zullen hard moeten blijven werken om daar zo goed mogelijk te zijn.’

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: EPC


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.