De Nederlandse CP-voetballers nemen het in de groepsfase van de Europese kampioenschappen op tegen Engeland, Italië en Spanje. De EK vinden plaats van 2 tot 10 juni in het Italiaanse Oristano. Bondscoach Stephan Lokhoff spreekt van een ‘mooie loting’.

Het Nederlands team opent de strijd om de Europese titel tegen gastland Italië; een grote onbekende in de CP-voetbalwereld. Vorig jaar nam het land voor het eerst deel aan een internationaal toernooi; de wereldkampioenschappen op B-niveau. Toen werd Italië vijfde. In een eerste analyse viel bondscoach Stephan Lokhoff het scorend vermogen van de Italianen op: ‘Ze scoren veel, maar krijgen ook veel doelpunten tegen.’

De tweede tegenstander, Spanje, vertoefde de afgelopen jaren in de achterhoede op EK’s en WK’s. Engeland, op 6 juni de derde tegenstander in de poulefase, is de grote concurrent. De Engelsen zijn de nummer 4 van de wereld, Nederland op dit moment nummer 6. Op OnsOranje.nl zegt Lokhoff: ‘De Engelsen kennen we goed, van de WK van vorig jaar. Dat is gewoon een heel sterke ploeg.’ In aanloop naar de EK treft Oranje Engeland later deze week in het Tri-Nations Tournament in Burton-on-Trent (Engeland). Ierland is daar de andere tegenstander. Lokhoff: ‘Dat we Engeland daar treffen, zie ik als iets positiefs. We kunnen er allebei ons voordeel uit halen.’

Podcast
De ParaWatcher Podcast van komende donderdag staat helemaal in het teken van voetbal. Met Stephan Lokhoff praat ik over de ontwikkeling van CP-voetbal, amputatievoetbalkeeper Devon Geurden vertelt over zijn sport en Marcel Geestman, hoofd passend voetbal bij de KNVB, vertelt over de 7 vormen van voetbal voor spelers met een handicap.

Je hoort die aflevering van de ParaWatcher Podcast vanaf donderdag 20 april, 6.00 uur, via alle bekende podcastkanalen. Of kijk hier.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: KNVB


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.