Paradressuuramazone Britney de Jong heeft met haar paard Fleetwood Mac de laatste kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy gewonnen. Tijdens de Dutch Masters in Den Bosch noteerde de 21-jarige Utrechtse de hoogste score. Zo hield ze favoriete Sanne Voets met Demantur RS2 van het goud.

Alle ogen waren in de Brabanthallen in Den Bosch gericht op Voets, die door sportbond KNHS gekroond werd tot ‘Ruiter van het Jaar’. Tijdens haar thuiswedstrijd – Voets woont in het nabij Den Bosch gelegen Berghem – noteerde de tweevoudig paralympisch kampioene een keurige score (78,358%). Het bleek echter niet genoeg. De Jong, die in 2021 haar entree maakte als para-amazone, kreeg met 79,766% de hoogste score van de dag. Achter De Jong en Voets ging het brons naar Maud de Reu en haar paard Webron (78,055%)

Nieuwe kür
De Jong reed tijdens de Dutch Masters een splinternieuwe kür. ‘Ik vond zelf dat het nog wel beter kon, dus de overwinning is wel een verrassing’, blikte ze terug. In aanloop naar de finale van de KNHS Para Dressuur Trophy (16 april in Tolbert, red.) wil de Utrechtse haar kür nog verfijnen. ‘We gaan nog wel een paar kleine aanpassingen doen, maar ik kon hem met Fleetwood Mac goed rijden.’ Of ze in Tolbert start met Fleetwood Mac, of haar andere paard Caramba, beslist De Jong later.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Ilse Schaffers