Dressuurruiter Demi Haerkens is in het Duitse Riesenbeck Europees kampioen geworden. Met haar paard EHL Daula noteerde ze in de individuele test in handicapklasse Grade IV de hoogste score (77,556%). Het zilver ging naar regerend paralympisch en wereldkampioen Sanne Voets met haar paard Demantur (75,916%).

Drie van de vijf juryleden zetten de Helmondse Haerkens (25) met haar Daula op het hoogste treetje van het erepodium. De andere juryleden gaven die eer aan de 36-jarige Voets uit Berghem. Met hun scores namen de beide Brabantse ruiters flink afstand van alle concurrenten. Het brons ging naar de Belgische Manon Claeys en haar paard Katharina Sollenburg, die met 73,444% ruim twee procent achter bleven op Voets en liefst vier op Haerkens.

Haerkens en haar paard Daula maken een stormachtige ontwikkeling door. Vorig jaar debuteerden ze in het Nederlands team tijdens de WK, waar ze zilver wonnen in de individuele test en wereldkampioen werden in de landenwedstrijd. Het EK-goud in Riesenbeck is de eerste individuele titel.

Hosmar
Ook Frank Hosmar en zijn Alphaville waren goed voor zilver in de individuele test. In Grade V eindigde de 55-jarige Haarlenaar als tweede achter Michèle George. Ook tijdens de laatste Paralympische Spelen in Tokio moest Hosmar de Belgische voor zich dulden.

Morgen gaan de EK paradressuur in Riesenbeck verder met de teamtests voor Grades I tot en met III. Dan komt Lotte Krijnsen opnieuw in actie met haar paard Rosenstolz.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Digishots


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.