Paradressuurruiters Demi Haerkens en Sanne Voets hebben de Europese kampioenschappen afgesloten met een spannende titelstrijd in de vrije kür op muziek. Europees kampioen Haerkens scoorde met haar paard Daula net iets hoger dan de zilveren Voets en Demantur. Met hun scores staken ze er in handicapklasse Grade IV met kop en schouders bovenuit.

Voets reed als laatste in Grade IV, direct na Haerkens. Na een nagenoeg foutloze proef verscheen er voor de 33-jarige Berghemse een score van 81,595%; nipt minder dan de 82,070% van de zeven jaar jongere Helmondse. Haerkens won zo op haar eerste EK alle proeven. Voets werd drie keer tweede en leverde zo ook een belangrijke bijdrage aan de Europese titel in de landenwedstrijd.

Na haar kür is Haerkens sprakeloos: “Niet normaal. Ik heb er geen woorden voor. Het besef dat ik hier de beste ben op een EK moet nog komen. Daula is een geweldig paard. En ik denk dat er nog veel meer inzit.” Dat laatste onderscheef ook Voets, die van regerend nu uittredend Europees kampioen is. “De kür was onze beste proef. Dit voelt niet als verliezen. We werken hard aan iets moois voor de toekomst”, blikte de Brabantse vooruit naar volgend jaar.

Eremetaal
Ook de twee andere Nederlandse ruiters waren op de slotdag van de Europese kampioenschappen goed voor eremetaal. Frank Hosmar veroverde met Alphaville het zilver in Grade V, Lotte Krijnsen werd met Rosenstolz derde in Grade III. “Dit was een heel goed toernooi”, was de simpele conclusie van bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. “Ik hoop dat we deze lijn door kunnen trekken naar de Paralympische Spelen in Parijs.”

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Digishots


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.