Toen er in Pyeongchang woensdag geen ‘Nederlands programma’ was, was dé vraag: wat ga jij doen? Op een uitzondering na was het antwoord: ijshockey. Als er één sport populair is op de Winterspelen, dan is dat het wel ijshockey. Maar – net zo goed als dat geldt voor langlaufen, daarover morgen meer – waarom doen we dat in Nederland niet? Of kan het wel?

Het Gangneung Hockey Centre is zeker bij de avondwedstrijden uitverkocht. Zeker als Zuid-Korea speelt. Het publiek gaat uit z’n dak, leeft mee met het team dat dit weekend met Italië strijdt om het brons. Maar: waarom doet Nederland niet mee? Hebben wij wel een nationaal team? Zijn er überhaupt para-ijshockeyers?

Waarom doet Nederland niet mee?
Het makkelijke antwoord: omdat we op dit moment geen nationaal team hebben (daarmee is vraag 2 ook beantwoord). Dat hadden we ooit wel, sterker nog: in 2009 organiseerde Nederland het WK voor B-landen, dus het tweede niveau, in Eindhoven. Dat zorgde voor een korte opleving van de sport, even waren er 3 clubs in Nederland waar sledgehockey, zoals de sport toen heette, werd gespeeld.

Zijn er überhaupt para-ijshockeyers in Nederland?
Jazeker. Van die 3 clubs zijn er nu nog twee over: Amstel Tijgers in Amsterdam en Polar Bears in Dordrecht. Ja, dat is wat schaars. De wil om te groeien is er zeker. Zo is er morgen, zaterdag 17 maart, in de Jaap Edenhal in Amsterdam een ijshockey-instuif voor iedereen die de sport eens uit wil proberen. Check hier alle informatie. Ook bij Polar Bears kun je gratis een keer meetrainen.

Zouden we een nationaal team kunnen hebben op paralympisch niveau?
Daar durf ik best ‘ja’ op te zeggen. Sterker: dat moet zelfs binnen afzienbare tijd kunnen. We hebben in Nederland het grootste aantal schaatsbanen ter wereld, dus genoeg plek om te trainen. Para-ijshockey is net zo’n stoere teamsport als bijvoorbeeld rolstoelbasketbal. Wat moet er dan gebeuren: er moeten mensen hun schouders onder gaan zetten. Promotie, trainingen met goede trainers, faciliteiten en de wil om er vol voor te gaan.

Wie gaat dat betalen?
Om landen te ondersteunen in het ontwikkelen van para-ijshockey is de organisatie van PyeongChang 2018 samen met de Agitos Foundation het Dream Project gestart. Nederland is één van de geselecteerde landen. Met de ondersteuning kan Gehandicaptensport Nederland materiaal (sledges, sticks en bescherming) aanschaffen om para-ijshockey te laten groeien. Dus voor een beperkt deel zijn de financiën al rond.

En hoe gaan we dan de Spelen halen?
Misschien wel volgens het ‘Bankrasmodel’ waarmee onze volleyballers in de jaren negentig zo succesvol waren. Selecteer zo’n 25 jonge jongens én meisjes – want para-ijshockey is een gemengde sport! – en laat die de komende jaren samen trainen. Voor de Paralympische Spelen heb je er vervolgens 17 nodig.

2022 komt waarschijnlijk net te vroeg – er is nog niks – maar 2026 is dan wel een haalbare kaart.