Selecteer een pagina

Caroline Groot (21) draaide mee met de nationale schaatstop bij de junioren. En stiekem droomde ze wel eens van de Olympische Spelen. Inmiddels heeft ze een paralympische droom. De WK op de baan in Apeldoorn (14-17 maart) zijn de eerste stap naar het waarmaken van die droom.

“Hoe goed ik was als schaatsster? Dat is moeilijk te zeggen als je 16 jaar bent. Ik deed het goed bij de junioren, maar geen idee wat ik in de toekomst zou hebben kunnen doen”, vertelt ze. Of ze dus ooit op jacht had gekund naar Olympisch schaatsgoud? Geen idee. En die vraag is ook niet meer relevant. Ze raakte geblesseerd aan haar rechterbeen, moest geopereerd worden en daarbij zijn er zenuwen beschadigd geraakt, waardoor ze haar been niet meer goed kan bewegen. “Ik kan mijn enkel alleen nog naar binnen bewegen. Naar buiten, boven en beneden is niet meer mogelijk, dus het is gewoon een slap voetje geworden.”

Twijfel
Met een speciale orthese kan Groot nog wel schaatsen. Sterker: ze rijdt harder dan ze vroeger ooit heeft gedaan. “Maar iedereen is zóveel harder gaan rijden, dat ik alsnog niet mee kan in dat geweld”, lacht ze. Via een schaatsgenootje komt ze in aanraking met het wielrennen. Na enige twijfel – het schaatsen vindt ze nog té leuk om ermee te stoppen – stapt de geboren Andijkse toch op de fiets. “Pas na een paar maanden heb ik bondscoach Eelke van der Wal op gebeld. Ik heb het geprobeerd en toen ging het heel snel.”

Het ging zelfs zó snel dat Groot in maart twee wereldtitels heeft te verdedigen in Omnisport Apeldoorn. Zowel op de tijdrit als de scratch won ze vorig jaar goud op de WK in Rio de Janeiro. Ze kijkt enorm uit naar de WK in eigen land: “Ik ben gek op toernooien, op wedstrijden rijden. Je werkt er een heel jaar naartoe en de wedstrijdspanning die erbij komt kijken, is geweldig.”

Lees verder onder de foto ...

Foto: Ilse Schaffers

Knuffel
Groot kijkt er naar uit om haar sport nu eindelijk met al haar familie en vrienden te kunnen delen. “Ze kijken wel via een livestream als dat kan, maar snappen er eigenlijk nog niet zoveel van”, erkent ze. “Mijn ouders proberen er altijd bij te zijn, maar Rio de Janeiro was vorig jaar toch echt te ver. Het is fantastisch om als je wint, dat te kunnen delen met je vrienden en familie. Het is veel fijner om ze dan een knuffel te kunnen geven, dan dat je ze moet bellen.”

Extra druk
Twee wereldtitels op zak en die verdedigen in ‘eigen huis’. Geeft dat nog extra druk? “Natuurlijk”, voelt Groot nu al. “Ik wil het Nederlandse publiek laten zien wat ik kan. En ik wil mijn twee wereldtitels houden; zeker in eigen land. Maar ik weet ook dat ik het onder controle heb. Als ik gewoon goed rijd kan ik een mooie tijd neerzetten. En als er dan iemand harder rijdt, is dat niet mijn schuld. Dan heb ik gewoon goed gereden en is het jammer.”

WK Baanwielrennen
De WK Baanwielrennen vinden dit jaar plaats van 14-17 maart in Omnisport Apeldoorn. Toegang is gratis.