“Op mijn 30e begon ik met judoën. Op mijn 42e werd ik slechtziend. Nu wil ik naar de Paralympische Spelen.” Was getekend: Felix Smart Abbey. Hij is judoka, en een goede ook. Heeft de bruine band – nét niet de zwarte. En hij is blind.
Felix Smart Abbey, roepnaam Smart, komt oorspronkelijk uit Nigeria. Hij is 31 jaar geleden naar Nederland verhuisd, ontdekte judo, deed mee aan toernooien en gaf judoles aan kinderen.
Tot hij op zijn 42e blind begon te worden. In 8 jaar tijd verloor hij 80% van zijn zicht. Hij begon aan een revalidatietraject, ging weerbaarheidstraining volgen op ’t Loo Erf in Apeldoorn en op een willekeurige maandag ontdekte trainer Marco Borst Felix’ judotalent.
En nu heeft Felix een droom.
Hij wil naar de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.
Lees verder onder de video
“Op die avond zei Marco tegen mij: ‘Ik denk dat je goed genoeg bent voor de Paralympische Spelen. Lijkt dat je wat?’ Wow … Als iemand als Marco dat zegt, dan is er iets bijzonders aan de hand. Voor mij, als levenslange sportfanaat, was het letterlijk de stoutste droom die ik maar kon verzinnen.”
Nooit had ik gedacht dat ik op 50-jarige leeftijd nog professioneel sporter zou kunnen worden … De droom die ik mijn hele leven al heb gehad
Maar … Blind én boven de vijftig dus?
“Jazeker. Ik heb het mijn hele leven al geroepen: leeftijd is maar een getal … en dit is mijn kans om het te bewijzen. Door gezond te eten en goed te trainen voel ik me lichamelijk makkelijk 20 jaar jonger dan ik eigenlijk ben. En dat is terug te zien in de resultaten die ik tot dusver heb geboekt. Bij elk toernooi waaraan ik mee heb gedaan, ben ik op het podium geëindigd, tegen jongens die een stuk jonger waren dan ik.”
Smart vervolgt: “Nooit had ik gedacht dat ik op 50-jarige leeftijd nog professioneel sporter zou kunnen worden. Maar Marco was serieus. De droom die ik mijn hele leven al heb gehad, lijkt nu dan toch werkelijkheid te kunnen gaan worden.”
Hulp
Dromen najagen is één ding, de kosten een tweede. “Het fysieke werk verricht ik met liefde, de financiële last kan ik niet alleen dragen. Trainen, toernooien, fysiotherapie; het kost allemaal geld”, zegt Felix. “Na het overwinnen van zoveel obstakels hoop ik dat ik nooit iemand hoef te vertellen dat geld de reden was dat ik mijn droom niet kon waarmaken.”
Op doneeractie.nl kun je lezen hoe jij kunt helpen om Felix’ droom waar te maken.