BONN – Paraklimmen en parasurfen komen in 2028 mogelijk op het programma van de Paralympische Spelen. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft de organisatie van Los Angeles 2028 toestemming gegeven ‘het potentieel van deze sporten te onderzoeken’. 22 andere sporten zijn definitief toegelaten tot de 18e Paralympische Zomerspelen.

Het programma met 22 sporten dat door het IPC definitief is vastgesteld voor Los Angeles 2028, is gelijk aan dat van Tokio 2021 en Parijs 2024. Paraklimmen en parasurfen worden daar in 2028 mogelijk door het lokale organisatiecomité aan toegevoegd.

Impact
‘De 22 sporten die we hebben opgenomen in de Paralympische Spelen van 2028 bieden een competitief, aantrekkelijk en divers sportprogramma’, blikt IPC-president Andrew Parsons vooruit. ‘Volgens onze regels mag een organisatiecomité van de Spelen een voorstel doen om één of meer sporten aan het programma toe te voegen. Op die manier kunnen we de impact van de Spelen vergroten.’

Als het lokale organisatiecomité besluit paraklimmen of -surfen voor te stellen, neemt het IPC-bestuur voor eind 2023 een definitief besluit over toelating van de sport(en) tot het paralympisch programma.

Afvallers
Andere ‘nieuwe’ sporten haalden het niet. Dit betekent dat de plannen om armworstelen, cp-voetbal, golf, karate, rolstoeldansen, elektrischerolstoelvoetbal, zeilen, rolstoelhandbal en para-beachvolleybal op het paralympisch programma te krijgen, tot minimaal de Zomerspelen in 2032 in de ijskast kunnen.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher

Eind 2022 sprak ik met Eva Mol over paraklimmen en de weg naar Los Angeles 2028. Luister hier naar die aflevering van de ParaWatcher Podcast