De afgelastingen van sportevenementen vanwege het coronavirus komen met grote golven binnen. WK’s, EK’s, World Cups, kwalificatiemomenten voor Tokio … Geen enkele sport wordt gespaard. Het zorgt voor ongewenste ruimte in agenda’s.

Gisteren sprak ik nog een van jouw collega’s: “Als ik geen wedstrijden meer heb, wat heb ik dan in hemelsnaam nog te vertellen? Laten we dan maar geen nieuwsbrieven sturen! En wat moet ik met m’n socials?”

Ik snap de gedachtegang wel. Maar jij bent toch meer dan alleen maar je wedstrijden?

“Stop je dan ook meteen met trainen”, vraag ik.
– “Nee, natuurlijk niet!”

“Stopt je voorbereiding voor Tokio dan ook hier?”
– “Nee joh, die wordt alleen anders!”

“Dan kun je daar toch van alles over vertellen?”
– “Ehhh …”

Natuurlijk: die wedstrijden zijn de makkelijke momenten om over te vertellen. Je deelt een uitslag, maakt een fotootje en vertelt hoe het gegaan is. Maar het zijn níet de momenten waar je vertelt hoe je voor je sport leeft. Hoeveel tijd je ermee bezig bent. Hoe serieus het eraan toegaat.

Moet je je hele programma omgooien omdat belangrijke evenementen worden afgelast? Vertel het! Wat betekent dit voor je trainingen, wat betekent het voor de opbouw van je seizoen.

Wordt dat cruciale kwalificatiemoment voor Tokio 2020 uitgesteld? Vertel het! Wat ga jij anders doen zodat je over 2 maanden, als dat moment er alsnog komt, klaar bent om te knallen?

En is op dit moment niet duidelijk hoe jouw route richting Tokio er nu uit gaat zien? Vertel het! Wat doet die onzekerheid met je? Hoe ga je met deze tegenslag om?

Kortom: geen wedstrijden de komende maand? Benut die tijd om eens na te denken over hoe jij jouw verhaal nog beter kunt vertellen. Wat je – ondanks/dankzij corona – allemaal kunt vertellen. Laat zien hoe professioneel jij met je sport bezig bent en door alle afgelastingen niet bij de pakken neer gaat zitten, maar juist oplossingen zoekt. Dat maakt je topsporter.

Keertje sparren hierover? Dat kan altijd. Mail of app me. En dan maken we een afspraak. Bij voorkeur om gezondheidsredenen voorlopig maar even via Facetime, Skype of telefonisch ??.