Wat heb jij afgelopen dinsdag gedaan? Een vreugdedansje, champagne ontkurkt, gejuicht of van blijdschap iemand geknuffeld? Het moet een ongelofelijke opluchting zijn dat Mark Rutte uitsprak dat je weer buitenshuis mag gaan trainen. Ja ja, ik weet het: onder bepaalde voorwaarden, individueel en de precieze locaties waar dat kan, zijn als ik dit schrijf ook nog niet bekend. Maar: het mag weer!

Ik zie al helemaal voor me hoe dat er volgende week uit gaat zien… Ken je die beelden van koeien die na een lange winter weer voor het eerst naar buiten mogen? Dat stel ik me een beetje voor bij Papendal en de andere trainingslocaties komende week. Huppelende, lachende, stuiterende, springende topsporters. Die van gekkigheid niet weten waar ze hun energie kwijt moeten. En elkaar liefst om de nek willen vliegen, maar: dat mag niet! Anderhalve meter, je weet toch …

Natuurlijk: het is nog niet het ‘oude normaal’, maar dit ‘voorlopige normaal’ is beter dan hoe het de afgelopen weken was. Je kunt weer trainen op je vertrouwde plek, in plaats van op zolder. Je kunt weer gewoon gewichten liften, in plaats van twee jerrycans met wasmiddel. Je kunt weer meters maken op een fatsoenlijke atletiekbaan, in plaats van elke vijf meter vast te komen zitten in het mulle zand ergens in een bos bij je in de buurt.

En vooral: je kunt weer fatsoenlijk toe gaan werken naar … eh, naar … eh … nou ja, naar … Tja, dat weten we dus nog even niet. Want EK’s, WK’s, worldcups, toernooien … Dat blijft nog even een ver-van-je-bed-show. Voorlopig zal ‘conditie terug op peil brengen en houden’ je trainingsschema zijn.

De afgelopen weken heb ik ontelbaar veel leuke, grappige, inspirerende filmpjes gezien van jullie thuistrainingen. Hangend aan een deur, fietsend op een hometrainer, zwemmend in een veel te klein opblaasbadje, rollend over een leeg speelplein, hardlopend en handbikend over lege straten of binnenshuis. Prachtig om op die manier jullie leven mee te beleven.

Blijf dat ook vooral doen! Blijf die filmpjes delen, blijf vertellen hoe je traint, wat je dagelijks doet. Ook als het nieuwe normaal straks enorm lijkt op het oude normaal. Ook als je alles weer normaal vindt. 

Want: voor jouw volgers, voor de media, voor jouw sponsoren ís het niet normaal. Jij hebt een heel bijzonder leven, omdat het totaal anders is dan iemand die geen topsporter is zich kan voorstellen. Ook jouw training die elke week hetzelfde is, is bijzonder. Het is totaal anders dan dagelijks een computer opstarten, naar een koffiemachine lopen en slechte kantoorgrappen maken.

Dus: deel je plezier en laat je zien. Ook in het nieuwe, of voorlopige, of vreemde normaal.

Veel plezier komende week, geniet ervan!

Robin

P.S.: ik mail deze ervaringen en adviezen ook elke vrijdagochtend naar een selecte groep paralympische sporters. Als extra service, zodat ze niet wekelijks op Facebook of mijn website hoeven te zoeken. Vinden ze handig. Je schrijft je hier in.