Niet schrikken! Of de Paralympische Spelen doorgaan of niet, weet ik op dit moment niet. Maar het is wel een zeer serieus scenario waarmee we rekening moeten houden. Alle sportlocaties zijn gesloten. Trainen is ongelofelijk lastig. Sportevenementen tot diep in de zomer zijn afgelast, veel kwalificatiemomenten voor Tokio 2020 zijn al geschrapt. En het lijkt me niet wenselijk dat kwalificatie voor het belangrijkste toernooi in de vier jaar gebeurt op basis van rekensommetjes, oude ranglijsten en ‘wat als’ aan het bureau van de internationale sportbonden.

Voorlopig ga ik er van uit dat de Spelen relatief ‘gewoon’ doorgaan. Tokio is nog ver. Maar … 

Wat áls?

Wat als de Paralympische Spelen inderdaad niet doorgaan. 
Wat als ze doorgeschoven worden naar 2021?
Of voor de zekerheid zelfs 2022, zoals iemand binnen het organisatiecomité opperde?

(De kans dat de Spelen helemaal afgelast worden, of ‘zonder publiek’ gehouden worden, houd ik even buiten beschouwing. Dat lijkt me zeeeeeeeeer onwaarschijnlijk)

Wat betekent dat voor jou?

Moet de hele kwalificatie dan opnieuw? Worden limieten aangepast, omdat ‘over twee jaar’ wel heul ver is en de sport weer verder ontwikkeld is? In sommige sporten veranderen de classificatieregels per 2021; betekent dat dat je dan ineens niet meer mee mag doen aan dat ene toernooi waarmee je je carrière spetterend wilde afsluiten? Of worden die regels ook opgeschoven? Wilde je na Tokio met pensioen en moet je dus nog één of twee jaar door?

Onzekerheid. Dat is het enige dat zeker is. En dat is ongelofelijk lastig. Voor mij als parawatcher al. Ik heb al een vlucht naar Tokio geboekt, de hotelkamer is gereserveerd, ik heb al allerlei plannen gemaakt om straks in Tokio toffe dingen te gaan doen, heb allerlei contacten gelegd …

Of daar iets van terechtkomt? Ik weet het niet.

Ondertussen blijven we binnen. Trainen we door op zolder, in de achtertuin of tussen de waslijnen. Wachten we af wat er komen gaat. Wachten we af of we onze belangrijkste tegenstander – misschien wel ooit – eronder kunnen krijgen.

Voor nu: blijf binnen, blijf veilig, blijf gezond. Sterkte!

En hopelijk tot snel!
Robin