Het was me zelf niet opgevallen, want sinds de geboorte van onze dochter zijn jaaroverzichten en sportgala’s simpelweg te laat voor mij om live te kijken. Ik heb ruim acht uur slaap per nacht nodig en als Tess dan 5.30 uur een mooie tijd vindt om op te staan … Nou ja, doe zelf de rekensom maar.

Gelukkig merkten zwemster Chantalle Zijderveld en rolstoelbasketbalster Bo Kramer het wel op: de paralympische sport kwam er weer eens bekaaid vanaf. Nauwelijks aandacht tijdens het Sportgala. Nul komma nul seconden in het sportjaaroverzicht van de NOS. En de Volkskrant was de Paralympische Spelen ‘vergeten’ op te nemen in hun sportkalender voor 2020. Zoals Bo terecht opmerkt: ‘We zijn het inmiddels wel gewend’.

Dat laatste is misschien wel het meest stuitende: we zijn gewend aan geen aandacht. We snappen niet waarom het zo is, maar het is wél de meest logische gang van zaken.

Maar… Hoe kómt dat nou, dat de paralympische sport er keer op keer zo bekaaid van afkomt? Ligt dat aan de NOS? Ligt dat aan de Volkskrant? Ligt dat misschien zelfs wel aan NOC*NSF? Want zij zijn per slot van rekening medeorganisator van dat sportgala en zullen toch op z’n minst íets te zeggen hebben over de inhoud van die avond…? 

Willen ze niet?
Weten ze het niet?
Snappen ze het niet?
Spelen er andere belangen?

Op al die vragen kan ik alleen maar ‘ik weet het niet’ antwoorden. Toen ik zo’n negen jaar geleden de paralympische sportwereld inliep, deed ik dat omdat ik me – als mediamens – afvroeg waarom er zo verdomd weinig aandacht voor paralympische sport is in de media. Het antwoord op die vraag moet ik nog altijd schuldig blijven. Ik weet het niet. En ik snap het niet.

Wat ik wel weet, is dat wachten tot iemand anders het gaat doen, niet helpt. Wachten tot de NOS het eindelijk snapt, wachten tot de Volkskrant zichzelf meldt, wachten tot journalisten zelf doorhebben hoe tof paralympische sport is … Kan heeeeel lang duren. En omdat je gedurende die heeeeel lang alleen maar zit te wachten, word je daar heeeeeel sacherijnig van. (I know).

Create your own world. Een vader van een paralympiër zei me dat ooit. Ik heb hem eerst waarschijnlijk heel raar aan zitten kijken, getuige zijn schaterlach. Maar na enige uitleg snapte ik het. Create your own world. Als iemand anders het niet doet, doe het dan zelf! Creëer een wereld zoals jij die het liefst ziet.

Makkelijk? Nee. Maar je neemt wel de touwtjes in eigen handen. Je hebt invloed op wat er gebeurt. En dat is heeeeel anders dan wachten tot iemand anders gaat bewegen.

Zorg dat je zélf je verhaal vertelt. Misschien wel áán de media, mét de media of misschien wel zónder de media. Want: als die media niet op jou zit te wachten, waarom zou jij dan op die media gaan zitten wachten?

Zorg dat je zelf jouw verhaal vertelt. Op jouw manier. Dat kan via social media, op je website, in nieuwsbrieven, persberichten, met een magazine of in een boek. Zorg zelf dat jouw verhaal bekend wordt, verspreid wordt en groter wordt.

Misschien moet er wel een apart paralympisch sportgala komen.
Of moet er een paralympisch jaaroverzicht gemaakt worden.
Of een paralympische sportjaarkalender.

Dus voor 2020 is mijn advies aan jou: create your own world! Zorg dat je zelf alles goed voor elkaar hebt. Zorg dat je niet afhankelijk bent van anderen. En heb je geen idee waar je moet beginnen? Je mag me altijd bellen.

Groeten, Robin