De tijd van doodse stilte is voorbij,
Vandaag begint de …

Sorry, ik liet me even gaan. Ondanks dat ik Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) nooit écht gevolgd heb (m’n zus keek er wel eens naar in de tijd dat wij thuis nog maar één tv hadden …), is de begintune altijd in m’n hoofd blijven hangen. Zoals er veel meer onzinnige deuntjes in de loop der jaren zijn blijven hangen. Maar dat geheel terzijde.

Ik moest er even aan denken toen ik deze week het interview met turnster Sanne Wevers zag. De Olympisch kampioene op de balk is hét boegbeeld van haar sport en in de storm aan negatieve verhalen over turncoaches dook ook de naam van haar trainer – en vader! – op. Sanne gaf een werkelijk ijzersterk interview. Waarin ze heel veel zei, veel stiltes liet vallen – die de interviewer dan weer meesterlijk open liet en juist niet ging invullen – veel ook niet zei, maar daardoor juist weer veel wél zei. Het was eigenlijk een soort turnoefening in woorden. (Interview niet gezien? Check de site van de NOS).

Een interview in slechte tijden. Het is de hobby van geen enkele sporter. Het liefst steek je je kop spreekwoordelijk in het zand. Of doe je de gordijnen dicht, zodat niemand je kan zien.

Het gebeurde de afgelopen maanden ook veel. Struisvogelarij, verstoppertje, wegduikeritis. Er waren paralympiërs die zo ongeveer elke training live streamden op hun socials, maar er waren er veel meer die in deze onzekere, frustrerende sporttijden een oorverdovende stilte inlasten. Want: “als ik niks leuks te melden heb, meld ik maar niks.”

Gratis tip van mijn kant: ook als het niet leuk is, heb je wat te melden. Jouw sportcarrière is niet alleen rozengeur en wodka lime (nóg zo’n serie die ik nooit gezien heb). Het is niet alleen maar bold en beautiful (ja, Robin, nu doe je het erom!). En dat mag je best vertellen. Sterker: in mijn ogen móet je dat vertellen. Dat maakt jou sterker. Als mens, als sporter, als inspirator.

Hoe ben jij omgegaan met de tegenslag van het coronavirus?
Wat betekent het voor jou dat je wedstrijdkalender leeg is?
Hoe heb je het mentaal beleefd? Vond je het moeilijk?

Vertel het. Het maakt je herkenbaarderder voor je volgers. Bij niemand is het alleen maar feest; iedereen heeft het de afgelopen maanden in mindere of meerdere mate moeilijk gehad. Niks geks aan. Juist als je daar níks over vertelt, vinden we dat raar. Dus: vertel het en de band met je volgers (fans, sponsoren, media) wordt sterker.

Groeten, Robin

P.S. Goede inspiratie als je het moeilijk vindt om hierover te praten: check de afleveringen van mijn interviewserie ParaWatcher At Home eens. Stuk voor stuk vertellen de sporters over hoe lastig de coronatijd voor hen was. Mooie, open verhalen.