Dit keer geen gek vooroordelenverhaal, of een sporter met een rare mening. Wél het verhaal van een sporter met een behoorlijk negatieve ervaring.

De sporter met wie ik zit te praten, wil zijn promotie best door iemand anders laten doen. Want hij heeft er zelf eigenlijk geen tijd voor én hij kan het niet zo goed als iemand wiens werk het is.

Maar: hij hééft zijn promotie al eens uitbesteed. Aan een vriend die zo leuk kan schrijven. “Het was best fijn dat hij mijn teksten schreef, dat kon ‘ie beter dan ik, maar het koste mij nog steeds heel veel tijd. Want ik moest hem alles uitleggen! Over mijn sport, wie mijn concurrenten zijn, welke toernooien belangrijk zijn, wat ik voorheen gepresteerd had …” en die opsomming ging nog wel even door.

Waarschijnlijk waren mijn blik en een diepe zucht duidelijk genoeg, want hij concludeerde: “Nee, inderdaad. Zo heb ik er niks aan!”

Hij wilde zijn nieuwsbrief en socialmediaberichten bést uitbesteden, maar dan moest het ook wel heul veul minder tijd gaan kosten. “Beloofd”, zei ik.

Met enige twijfel wilde hij het graag eens proberen. Hij sprak een paar WhatsApp-berichtjes in, appte een paar foto’s door en binnen vijf minuten had ik voldoende input om een nieuwsbrief te schrijven.

De conceptversie stuur ik altijd even voor ik ‘m naar alle lezers verstuur naar de betreffende sporter. “En, wat vind je ervan?”

“Wauw”, krijg ik die avond terug. “Goed verhaal! Tof dat je het aangevuld hebt met dingen die ik je nog niet verteld heb. Superfijn!”

Of het hem tijd heeft opgeleverd, vraag ik hem voor de zekerheid. Het antwoord: “Ja!!!”

De wijze les uit dit verhaal: wanneer je je promotie uit wilt besteden, zoek daar dan iemand voor die niet alleen zo leuk kan schrijven, superhandig is met nieuwsbrieven, catchysocialmedia-updates maakt of een enorme wizzkid is met websites, maar zoek ook iemand die kennis heeft van het onderwerp waar hij over schrijft. Dan pas gaat het je écht iets opleveren.

Namelijk heul veul tijd.

Zet ‘m op!
Robin

P.S.: ik mail deze ervaringen en adviezen ook elke vrijdagmiddag naar een selecte groep paralympische sporters. Als extra service, zodat ze niet wekelijks op Facebook of mijn website hoeven te zoeken. Je schrijft je hier in.