Met mijn vorige bericht heb ik flink wat mensen wakker geschud. Kort nadat de mail bij een selecte groep paralympische sporters in de mailbox plofte, kreeg ik al de eerste reacties van sporters die hun ervaring toch wel even wilden delen. En die bleven komen. Ontzettend fijn! En wat een verschillende verhalen. 

Van een topsportbudget vanuit de gemeente tot eerst zielig en als ze zien wat ik kan en hoe hard ik werk, vinden ze het al snel supertof. Een gezamenlijke deler kwam ik al snel tegen. En omdat ik die ook heul belangrijk vind, even in vette hoofdletters. En met een uitroepteken:

HET GAAT EROM HOE JE JEZELF PRESENTEERT!

Het maakt nogal een verschil met welk verhaal je bij een (potentiële) sponsor binnenkomt. Kies even voor jezelf welk scenario jij meestal hanteert:

A. Hoi, ik ben een sporter in een rolstoel, mijn sport is heel duur, ik krijg geen steun vanuit de bond of NOC*NSF, dus kan ik het niet betalen. Wil je me helpen?

B. Hoi, ik ben topsporter, wil naar de Paralympische Spelen. Dit is hoe ik hier gekomen ben, dit is wat ik wil bereiken en wat ik de wereld wil laten zien. Doe je met me mee?

Jaja, ik chargeer niet te zuinig, het zijn een beetje platte voorbeelden; dat weet ik. Maar: je snapt wel wat ik bedoel. En je snapt ook dat antwoord B het enig juiste antwoord is om nóóit meer zielig gevonden te worden.

Neem als sporter zélf het voortouw, zodat de factor ‘zielig’ helemaal niet van toepassing kán zijn. Vertel sponsoren niet wat je van ze nodig hebt, maar wat je voor ze kunt betekenen. Word een succesverhaal, niet iemand die steun krijgt. Sponsoring is tweerichtingsverkeer; je moet er allebei beter van worden. Van steun word alleen jíj beter.

Zullen we dus afspreken dat we voortaan allemaal scenario B gebruiken? Dat we vanaf nu allemaal een succesverhaal gaan worden? Dat we nooit meer huilie huilie doen? Want ook een inclusievere sportwereld, begint bij jezelf.

Groeten, Robin

P.S. Mocht je nou twijfelen over jouw scenario B, mail me dan gerust een keer. Dan doen we samen de ‘zieligheidstest’ om te zien hoe goed je bezig bent (hoe lager je score, hoe beter).


Ik mail deze ervaringen en adviezen ook elke twee weken op vrijdagochtend naar een selecte groep paralympische sporters. Als extra service, zodat ze niet elke keer op Facebook of mijn website hoeven te zoeken. Vinden ze handig. Je schrijft je hier in.