We beginnen aan een gekke sportperiode. Of je nou een zomer- of wintersport doet, tennist of skiet, ver springt of snowboardt: 2021 wordt een ontzettend belangrijk jaar. Binnen nu en anderhalf jaar zijn we twee Paralympische Spelen verder: Tokio 2021 en Beijing 2022. Voor de een nog 229 nachtjes, voor de ander nog 421 nachtjes slapen. (Als je mijn ParaWatcher podcast luistert, weet je dat ik graag reken in nachtjes slapen ;-)).
 
Kortom: een superbelangrijke periode. Heel veel parasporters moeten zich nog kwalificeren, moeten hun ticket voor Tokio of Beijing nog veroveren. En voor een aantal sporten is de vraag nu nog: hoe? Wanneer zijn er kwalificatiemomenten, waar en mogen we daar tegen die tijd wel heen reizen? Met een negatieve test of gevaccineerd?
 
De vaccinatie tegen COVID19 is inmiddels begonnen, maar wanneer ben jij als topsporter aan de beurt? Volgens de planning die er nu ligt waarschijnlijk pas eind van dit kwartaal, of nog later. Maar krijg je – net als het zorgpersoneel – voorrang, om internationaal een ‘gelijk speelveld’ te creëren? Dat zullen we ergens in de komende weken wel horen.
 
Van de andere kant is dat hele vaccinatiegebeuren niet iets waar jij heel veel invloed op hebt. Zoals ik de afgelopen jaren zo vaak van sporters en coaches gehoord heb: focus op het proces. Doe wat je kunt doen, richt je op waar jij invloed op hebt. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan, maar ja … Van het gemopper over dat virus ben ik de afgelopen tijd ook niet vrolijker geworden.
 
Nu het 2021 is, kijk ik uit naar een mooi sportjaar. De eerste maanden zal dat nog met horten en stoten gaan, met onzekerheid en afgelastingen. Maar hoe verder in het jaar, geloof ik dat het ‘nieuwe normaal’ toch steeds meer op het ‘oude normaal’ kan gaan lijken. En dan hoop ik je te zien en spreken tijdens jouw proces op weg naar Tokio, Beijing of … nou ja, Parijs is nog ver.
 
Maak er een mooi jaar van!

Groeten, Robin