Helden. We hebben er allemaal wel een paar. Voorbeelden waar je plezier aan beleeft, waaraan je je spiegelt, waarvan je denkt: zó zou ik ook willen zijn. Ik heb er een paar. Heel verschillend, maar ook hetzelfde. 

In geheel willekeurige volgorde: Roger Federer, Herman van Veen, Michael Jordan en Elton John. Speciaal voor Roger lag ik een paar keer een nacht in de rij voor de deur van Wimbledon, voor Herman ging ik naar Carré (meerdere keren) en voor Elton ging ik naar Amsterdam en eind dit jaar voor het eerst naar een concert in het buitenland; naar Keulen. Waar ik Michael ooit nog een keer ga zien, daar ben ik nog niet uit.

Vier mensen die mij inspireren. Die de dingen doen zoals zij denken dat het moet. En eigenwijs verder gaan waar anderen stoppen, of waar anderen tegen hen zeggen dat het onzin is, dat ze iets niet moeten willen of dat het niet zal lukken, juist verder gaan om te laten zien dat het wél kan. Roger had allang moeten stoppen met tennis, Herman fladdert al 55 jaar over het toneel op een manier zoals alleen hij dat kan, Michael ging honkballen terwijl iedereen dat belachelijk vond en Elton, ach ja, brillen, hoedjes, outfits… Veel gekker kon het niet. En ondertussen steeds weer vernieuwende muziek maken.

Mijn vraag aan jou: wie zijn jouw helden?
Wie inspireren jou?
En waarom?

En daarna: wiens held ben jij? Of wórd jij? 
Wie inspireer jij?
En waarmee?

Als paralympisch topsporter heb jij de kracht om de levens van mensen te veranderen. Door jezelf te zijn, kun je anderen inspireren. Inspireren om te gaan sporten, om hun grenzen op te zoeken, om niet op te geven als het even te moeilijk is, om anders te denken, om mogelijkheden te zien waar anderen beperkingen zien, om … Nou ja, zo kan ik nog wel honderd manieren bedenken.

Maar…

Hoe wil jíj mensen inspireren? Hoe wil jíj de levens van mensen veranderen? Wat is jóuw verhaal waarmee je dat kan doen? En hóe ga je dat vertellen. 

Best mooi om daar nu, zo’n zeven maanden voor Tokio 2020, eens over na te denken. En er ook iets mee te doen. Want dan staan of vallen jouw Spelen niet met het wel of niet winnen van medailles. Dan gaat het om veel meer dan dat.

Groeten, Robin

P.S. Ik ben superbenieuwd wie jouw helden zijn, of hoe jij mensen wilt inspireren. Als je dat met me wilt delen, vind ik dat ontzettend leuk!