Er moeten nog flink wat speelsters bij, het niveau moet nog enorm omhoog, maar: de Nederlandse vrouwen zouden zich zomaar kunnen kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen in 2026. Voorwaarde is nog wel dat dat aparte vrouwentoernooi er ook echt komt … 

Dat laatste is in elk geval het doel van het Internationaal Paralympisch Comité: een apart para-ijshockeytoernooi voor vrouwen op de Winterspelen. Te beginnen in 2026, of zelfs al in 2022. Ik sprak hierover met Nancy van der Linden, coach van de Nederlandse vrouwen en Team Europe tijdens de allereerste Para Ice Hockey World Cup voor vrouwen, begin mei in het Tsjechische Ostrava.

Wat maakt de sport zo mooi voor jou?
“Het is fantastisch om met de para-ijshockeyers te werken. Ze klagen niet, zeuren niet, zijn enorm gemotiveerd, zoeken grenzen op en gaan daar overheen. Ze komen uit hun comfort zone: ze doen dingen die ze in het normale leven niet doen, treden op de voorgrond omdat ze dat anderen ook zien doen. De ontwikkeling die de speelsters doormaken; dat maakt para-ijshockey zo mooi.” 

Er moeten nu meer speelsters bij gaan komen. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor heel veel andere landen

Hoe zie je de groei in de komende jaren?
“De sport moet bekender worden, er moeten meer mensen opstaan die de kar willen gaan trekken. Ik heb in Ostrava speelsters van verschillende landen gezien die het ijs af kwamen en zeiden: dit had ik tien jaar eerder moeten doen! Het is een enorme uitlaatklep, ik zie alleen maar lachende gezichten. En ze zijn zo enorm fanatiek. Dat moeten meer meiden met een handicap weten.”

Lees verder onder de foto.

En hoe reëel is deelname aan de Paralympische Spelen?
“Er moeten nu meer speelsters bij gaan komen. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor heel veel andere landen. Ik weet niet wat het Internationaal Paralympisch Comité als eisen gaat stellen. Ik heb gehoord dat ze een kwalificatietoernooi met acht landen willen houden, waarvan er dan zes naar de Paralympische Spelen mogen.”

Is dat haalbaar voor Beijing 2022?
“Ik denk dat 2026 een stuk reëler is. De Winterspelen in Beijing zijn al over minder dan vier jaar. Als je daarvoor nog een kwalificatietoernooi wilt houden, moeten er dus binnen drie jaar acht teams van 15 speelsters zijn. En je wilt natuurlijk ook wel goede speelsters, je wilt wel kwalitatief goede sport op de Paralympische Spelen. Als we 2026 als doel stellen, hebben we meer tijd om het écht goed voor elkaar te krijgen.”

Onze grootste uitdaging? Het vinden van talenten. Ze móeten er zijn, maar ik weet niet waar

Zijn er nu al teams op ‘paralympisch niveau’?
“Ja, Canada en de Verenigde Staten zijn echt van hoog niveau. Daar kan geen ander land op dit moment tegenop. Groot-Brittannië heeft wel voldoende speelsters, maar kwalitatief nog niet goed genoeg. Op Canada en de Verenigde Staten na zullen alle landen die in het para-ijshockey actief zijn, moeten werken aan het aantal spelers én aan de kwaliteit.”

Wat is de grote uitdaging voor Nederland in het para-ijshockey?
“Het vinden van de talenten. Ze moeten er zijn, maar ik weet niet waar. Ik weet zeker dat er meisjes zijn die thuis zitten met een beenamputatie, of een andere handicap, die denken: ik kan helemaal niks meer. Maar er is zóveel meer. Die meisjes wil ik graag vinden, bij wijze van spreken bij de hand nemen en zien wat er dan voor moois gebeurt.”

Meer weten?
Check de website van Gehandicaptensport Nederland voor meer informatie over para-ijshockey in Nederland. Op dit moment wordt para-ijshockey gespeeld bij Polar Bears in Dordrecht en Amstel Tijgers in Amsterdam.