Het ABN Amro World Wheelchair Tennis Tournament viert deze week zijn 10e editie. Het grootste jaarlijkse rolstoeltennistoernooi van Nederland is sinds 2009 uitgegroeid tot een plek waar de rolstoeltennistop graag komt. Dit jaar zijn liefst elf spelers uit de top-12 present in Rotterdam. Wat is het geheim van dit succes?

Maikel Scheffers is één van de twee spelers die alle tien edities heeft meegemaakt. “Ik heb in mijn carrière zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt, maar nog nooit in Rotterdam”, zucht hij. “In 2013 haalde ik de finale, dat is absoluut een hoogtepunt in die tien jaar. Alleen speelde er toen een elleboogblessure op, waardoor ik die eindstrijd nooit heb gespeeld. Dat was dan weer een dieptepunt voor mij.”

Een jaar na die finale won Scheffers wel de dubbeltitel aan de zijde van de Brit Gordon Reid. Ook dit jaar is de titel zijn ambitie. “En als topsporter ga ik natuurlijk altijd voor het hoogste. Ik ben geen favoriet, maar binnen de top-12 kan iedereen van iedereen winnen. Ik heb mijn ervaring, ga er elke wedstrijd, elk toernooi, voor.”

Alle toppers willen hier spelen. Het is voor ons een soort vijfde Grand Slam. Zeker qua deelnemersveld

In de loop der jaren zag Scheffers het rolstoeltennistoernooi in Rotterdam enorm groeien. Wat begon met demonstratiewedstrijden met vier spelers is inmiddels een toernooi met enkel- en dubbelspel op het hoogste niveau. “Het toernooi blijft veranderen en ontwikkelen, elk jaar wordt het beter. En het spelersveld wordt ook steeds sterker. Dat is best bijzonder, want Rotterdam zit op een raar moment in onze kalender. We komen net terug uit Australië, vertrekken snel erna naar Amerika; eigenlijk is zo’n Europese tussenstop niet logisch. Maar alle topspelers willen hier spelen. Het is voor ons een soort vijfde Grand Slam. Qua status op de internationale kalender of punten die we kunnen verdienen niet, maar qua deelnemersveld wel.”

Lees verder onder de foto

ABN Amro WWTT 2013: toernooidirecteur Esther Vergeer met winnaar Shingo Kunieda (r) en finalist Maikel Scheffers (foto: Mathilde Dusol)

Top-12
Aan de vier Grand Slams doen de zeven beste rolstoeltennissers mee én wordt er een wildcard vergeven. In Rotterdam zijn deze week elf spelers uit de top-12 aanwezig en kreeg het Nederlandse talent Ruben Spaargaren een wildcard van toernooidirecteur Esther Vergeer. “Het feit dat zij toernooidirecteur is, doet overigens ook veel voor Rotterdam”, erkent Scheffers. “Met al haar ervaring weet ze wat wij als spelers nodig hebben. De faciliteiten zijn hier perfect.”

De combinatie met het ATP-toernooi dat gelijktijdig in Ahoy plaatsvindt, draagt ook zeker bij aan het succes. Scheffers: “Dat is een geweldige combinatie. We zijn echt geïntegreerd in het toernooi, horen er gewoon bij. Eigenlijk zou het in elk land zo moeten zijn dat er een WTA- of ATP-toernooi is dat rolstoeltennis omarmt. Ik heb ook wel het gevoel dat dat in de toekomst zal gebeuren. We zetten wat dat betreft steeds meer kleine stapjes in de goede richting.”

Dit verhaal is eerder verschenen in sportkrant Lopend Vuur.