Skiën zonder been, snowboarden met een prothese, skiën als rolstoeler; het klinkt allemaal niet zo heel logisch. Het vraagt nogal wat aanpassingen. Hoe begin je dan met skiën, of snowboarden? Onze paralympiërs zijn de ervaringsexperts op dit gebied. 

Zonder uitzondering is het antwoord: “Op wintersport.” Met het gezin op vakantie naar de sneeuw en ‘ik moest ook op de een of andere manier mee’, zoals Jeroen Kampschreur het omschrijft. Net als collega-zitskiër Niels de Langen zette hij zijn eerste figuurlijke stappen in de zitski in Huizen, op een borstelbaan. “Ik heb leren skiën in een zitski met twee ski’s eronder”, vertelt De Langen. “Dat was het instapmodel, om het gevoel te krijgen. Later ben ik overgestapt naar de monoski.”

Zitski met touwen
Voor de eerste sneeuwervaring kon De Langen al best aardig skiën: “Die zes lessen waren ervoor dat ik op het moment dat we met het gezin op vakantie gingen, gewoon leuk mee kon doen en niet meer alleen op de techniek hoefde te focussen.” Dat gold ook voor Kampschreur: “Na die lessen hebben we het jaar erna meteen een zitski meegenomen op vakantie. Met twee touwen eraan, m’n vader erachter, zijn we gaan skiën.”

Die eerste ervaring was spannend, erkent hij. “Het is heel anders dan een zaalsport, je gaat toch een berg af. Door die touwen was het veiliger. Pas toen die touwen er weer af gingen, werd het echt spannend. Toen moest ik het allemaal zelf doen.”

Snowboarden
Voor snowboardsters Renske van Beek en Lisa Bunschoten was skiën de eerste keuze. “Maar ik kon geen skischoenen aan en skiën op één been vond ik leuk om naar te kijken, maar niet om te doen”, vertelt Bunschoten. “Mijn broer was een snowboarder en zei: probeer dat eens. Dat heb ik gedaan op een borstelbaan. Het ging best goed en ik vond het heel tof.”

Van Beek skiede altijd op wintersport, tot ze op haar tiende een hersenbloeding kreeg. “De overstap naar het snowboarden heb ik uit noodzaak gemaakt. Skiën ging niet meer. Voor mijn been was snowboarden beter en bovendien: ik vond het supercool. Ik zag altijd de freestylers in de halfpipe, dat wilde ik zo graag ook.”

Lees verder onder de video.

Broer als voorbeeld
Ook Chris Vos stond eerst op de ski’s, later pas op een snowboard. “Ik skiede al toen ik 3 jaar was, tijdens de wintersportvakantie”, vertelt hij. “Na mijn ongeluk op mijn 5e, wilden we weer op vakantie. Ik heb eerst in een zitski gezeten. Dat was heel tof, maar snowboarden leek me ook wel wat. Vooral omdat dan allebei je voeten vast zitten en niet de een naar links en ander naar rechts gaat. Ik vond het eerst helemaal niet leuk, maar omdat mijn broer het deed, wilde ik ook zo goed worden als hij. Nou, dat is gelukt!”

Wil jij ook wintersporten?
Heb jij een handicap en ben je nog nooit de piste af geweest? Of heb je in het verleden geskied of gesnowboard, en wil je dat met je handicap ook kunnen? De Nederlandse Ski Vereniging organiseert op 14 april de Para Snow Day in SnowWorld Zoetermeer. Voor iedereen die topsportambities heeft, of gewoon lekker op wintersportvakantie wil. Meer weten? Hier vind je alle informatie.