Elf jaar geleden wandelde ik de parasport in. Uit interesse. Met de vraag: wáárom hoor je zo weinig van parasport in de media? Als journalist was ik op zoek naar het antwoord op die vraag. Ik ging er van uit dat dat aan de sport zou liggen. Dat die niet interessant was, of te veel zou draaien om de handicap, of te ingewikkeld was, of te … Nou ja, van alles ‘te’.

Het bleek allemaal niet waar. De sport was enorm interessant, met voor mij als journalist een bron aan prachtige verhalen. Een collega noemde de Paralympische Spelen later niet voor niets een ‘journalistieke snoepkraam’. En simpel gezegd: het antwoord op mijn vraag heb ik nooit gevonden. Ik snap nog steeds niet dat je in de media zo weinig hoort over parasport. Maar het werd wel mijn missie om daar iets aan te veranderen.

Dat deed ik met allerlei mooie projecten. Steeds zocht ik weer naar nieuwe mogelijkheden om de parasportwereld iets bekender te maken. Niet door blinde promotie en reclame, maar door journalistiek interessante verhalen te maken. Ik werkte voor sportorganisaties, voor sporters, zo af en toe voor media (mondjesmaat, maar toch) en maak vooral eigen content – tekst, boeken, film en podcast – voor sportliefhebbers.

Maar op het moment dat bij opdrachtgevers mijn contactpersoon ontslag nam, als budgetten krapper werden of omdat er om onverklaarbare redenen ‘andere keuzes’ gemaakte werden, hielden dat soort projecten vaak weer op. Wat miste, was continuïteit. Het bleef een soort golfbeweging; de impact van mijn werk bleef beperkt.

En dat moest maar eens anders. Nu dus.

ONBEKEND MAAKT …

Bij veel partijen – diezelfde partijen als net: sportorganisaties, sporters, media en sportliefhebbers – is er de behoefte om ‘iets’ te doen om de aandacht voor de parasport te laten groeien. Maar hoe dat precies moet, en waar te beginnen? Dát is het grote probleem van de parasport: onbekend maakt onbemind. Wie eenmaal zijn weg heeft gevonden in de parasportwereld, blijft geïnteresseerd. Maar informatie over de parasporten is lastig te vinden. 

Toen ik tien jaar geleden begon, was dat al zo. En hoewel het inmiddels iets beter is, moet je nog altijd héél graag willen, wil je programma’s, nieuws en andere informatie kunnen vinden. En daar is eigenlijk best een simpele oplossing voor te bedenken:

EEN PLEK

Eén platform, website, app, plek waar je alle nieuws, verhalen, informatie, paralympische content kunt vinden. Journalistiek onafhankelijk, want niet alles is nieuws. Met focus op topsport. Geen scorebordjournalistiek, niet alleen winnaars, want het gaat ook om het verhaal erachter. Die plek moet toegankelijk zijn voor iedereen die dat wil: media, sportorganisaties, sporters en publiek. En vooral: continuïteit. Niet alleen nu, niet een paar maanden, maar gewoon zolang het nodig is.

Daar ben ik nu dus mee bezig. Ik geef het maar even ‘ParaNP’ (Para Nieuws Platform) als werktitel. Door er van alles over te vertellen – in persoon, via deze website, via Instagram. Om zo dit idee verder vorm te geven. Wil jij meedenken? Of heb je ideeën om dit plan nóg beter te maken? Klik hier om met me in contact te komen!