In een paar Instagram-posts over het ‘Para Nieuws Platform’ schreef ik dat niet alles nieuws is en dat er journalistieke keuzes gemaakt moeten worden. En daar kreeg ik nogal wat vragen over, want: wat zíjn dat precies voor keuzes? En wat betekent dat voor de manier van verslaggeving? De meest gestelde vragen op een rijtje.

Wat is precies ‘nieuwswaardig’?

Het is best lastig om een sluitende definitie van ‘nieuwswaardig’ te geven. De media hebben op dit moment vooral (lees: nagenoeg alleen maar) aandacht voor parasport rond de Paralympische Spelen. Wat ik met het Para Nieuws Platform wil doen, is nieuws maken in het verlengde daarvan; dus prestaties en sporters op het hoogste parasportniveau.

Waar gaat Para Nieuws Platform over schrijven?

Ik richt me op de paratopsport, dus sport op het hoogste niveau. Wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen, Paralympische Spelen én wedstrijden op wereldbekerniveau. Bij de ene sport heten wereldbekers ook echt World Cups, bij andere zijn het Super Series, World Series of anders genoemde evenementen. Alle sporten die op het paralympisch programma staan, en waarin Nederland op het hoogste niveau meedoet, komen aan bod.

Is er aandacht voor alle sporten?

Ja, mits er Nederlandse sporters op het hoogste niveau meedoen, uiteraard.

Is er ook aandacht voor niet-parasporten?

Naast parasporten (= sporten die op de Paralympische Spelen worden beoefend) zijn er meer sporten die op hoog niveau beoefend worden, sporten die tijdelijk niet op het paralympisch programma staan of sporten die nóg niet op het paralympisch programma staan. Het Para Nieuws Platform moet ook oog hebben voor die sporten. En wordt er iets uitzonderlijks gepresteerd, zal hier zeker aandacht voor zijn.

Die ‘uitzondering op de regel’ geldt overigens ook voor uitzonderlijke prestaties of opvallende gebeurtenissen in parasporten waarin Nederland níet op het hoogste niveau meedoet, of evenementen onder wereldbekerniveau.

Komen alle prestaties aan bod?

Zoals bij een van de eerdere vragen gezegd: het moet nieuwswaardig zijn. En dat is volledig afhankelijk van het verhaal dat er achter zit. Ook een medaille is niet per definitie nieuwswaardig. Binnen de paratopsport – zeker op wereldbekerniveau – zijn deelnemersvelden in sommige handicapklassen soms zó klein dat (bijna) elke deelnemer ook een medaille wint. Ik hanteer vaak de regel: er moet een verliezer zijn; dus minimaal één deelnemer die geen medaille krijgt, een nummer 4 dus. Maar ook hier: het is afhankelijk van de situatie en het verhaal erachter of een prestatie in een kleiner deelnemersveld toch nieuwswaardig is.

Wat nou als iemand laatste wordt? Meld je dat dan ook?

Mits het nieuwswaardig is wel. Want het draait niet alleen om winnaars. In de paratopsport wordt ook verloren en dat hoort ook bij het verhaal. We zijn geen promotiebureau dat alleen maar vrolijke verhalen wil vertellen. Soms zijn sport en dus ook het nieuws keihard.

Heb je een andere vraag over de journalistieke keuzes? Laat het me weten via de contactpagina of via een DM op Instagram (@parawatcher).