De Nederlandse paraklimmers waren alle drie succesvol op de IFSC World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck. De Nederlandse ploeg ging met goud, zilver en brons naar huis; elk in een eigen categorie.

Voor Jamie Barendrecht bleef de finale tot het laatst spannend. De Fransman Thomas Bastien kwam tot een score van 51+; wat zoveel betekent als: hij haalde de 51e greep op de route, maar wist greep 52 net niet te bereiken. Hagenaar Barendrecht kwam een greep verder: 52+. Het brons ging naar de Zwitser Matthias Bärtschi. Barendrecht geldt in de RP3-klasse als een van de toppers. Eerder dit jaar was hij ook in het Zwitserse Villars de sterkste.

Zilver en brons
Christiane Luttikhuizen kwalificeerde zich in de RP3-categorie als eerste voor de finale. Daarin was de Braziliaanse Marina Dias echter de betere. Voor de 28-jarige Leidse is het zilver de vijfde worldcupmedaille in haar carrière. Eerder dit seizoen werd ze nog derde in de World Cup in het Zwitserse Villars. Eva Mol (foto) werd in de RP1-klasse zowel in de kwalificatie als finale derde.

Paraklimmen
Paraklimmen maakt, samen met parasurfen, kans om in 2028 op het programma van de Paralympische Spelen te komen. Begin dit jaar gaf het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) de organisatie van Los Angeles 2028 toestemming om ‘het potentieel van deze sporten te onderzoeken’. Als het lokale organisatiecomité besluit de sporten voor te dragen, neemt het IPC-bestuur voor eind dit jaar een definitief besluit over toelating.

Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher
Foto: Robin Brandt


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.