In Parijs stonden er nog 22 sporten op het programma, over vier jaar komt er in Los Angeles eentje bij: paraklimmen. Wat dit betekent voor Nederlandse klimmers? Dat is nog onzeker.
‘We zijn erbij’, glundert Eva Mol dwars door de telefoon heen. Als ik er op z’n Wolterkroesiaans ‘en dat is pri-hi-ma’ achteraan roep, blijft het even stil. Ze zegt: ‘Daar ben ik echt allergisch voor’. Mol (39) klimt al meer dan 25 jaar en maakt sinds 2019 deel uit van de Nederlandse paraklimselectie. Ik ontmoette haar zo’n anderhalf jaar geleden. Toen spraken we over de kans dat paraklimmen in 2028 in Los Angeles op het paralympisch programma zou komen. (Die aflevering van de ParaWatcher Podcast kun je hier terugluisteren). En nu is het besluit genomen: paraklimmen wordt de 23e sport op het programma in Los Angeles.
Twee sporten waren nog in de race voor die extra plek op het programma van LA2028; naast klimmen ook parasurfen. ‘Het heeft heel lang geduurd’, blikt Mol terug. ‘De beslissing zou eerst in oktober genomen worden, maar dat werd steeds uitgesteld. Bij elke keer dat het werd uitgesteld, was ik er minder mee bezig. Uiteindelijk denk je: ach, ik hoor het wel als het zover is.’ Een Instagram-post bracht uiteindelijk het antwoord. Mol: ‘Ik las: “parasurfen is er niet bij”. Dus dacht ik: zij niet, wij dan wél? Op de website van LA2028 hadden ze nog geen drie minuten eerder een bericht gepubliceerd dat paraklimmen erbij is. Ik heb het meteen in de appgroep met alle internationale atletenvertegenwoordigers gegooid, een bericht gestuurd naar de technisch directeur van onze bond – de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) – en natuurlijk naar mijn teamgenoten.’
Foto: Robin Brandt
Dit verhaal is een ingekorte preview van de ParaWatcher Post, die ik wekelijks verstuur.
Geen nieuwsbrief met nieuws, maar een mail met elke week een verhaal met ruimte voor diepgang, achtergronden, reportages, het verhaal achter het nieuws, achter de prestaties en achter de sporters. Geschreven of gesproken, net wat past. En dat komt dan dus gewoon direct in je mailbox.
Je kunt kiezen voor een gratis abonnement, of voor de premiumversie (5 euro per maand). Aanmelden voor de mail? Dat kan hier. En meer informatie vind je hier.