Paraboogschutter Roy Klaassen is er net niet in geslaagd een startbewijs voor de Paralympische Spelen te veroveren. Tijdens het zogenaamde “quota-toernooi” tijdens de European Para Championships in Rotterdam verloor de 39-jarige Almeerder in de kwartfinale van de Slowaak Martin Doric (141-140).

De vier halvefinalisten van het quotatoernooi verdienden in Rotterdam een ticket voor Parijs 2024 voor hun land. Klaassen, als 15e door de kwalificaties gekomen, versloeg op weg naar de kwartfinales knap de Spanjaard Fernando Montorio, die 47 plaatsen hoger op de wereldranglijst staat dan de Nederlander.

In de kwartfinale was het verschil na vier rondes één punt in het voordeel van Klaassen. In de beslissende ronde schoot Doric echter twee punten meer en dus greep de Slowaak een startbewijs voor Parijs. Toch keek Klaassen tevreden terug: ‘In de kwalificatie voelde alles slecht, vandaag viel alles op zijn plek. Ik word hier vijfde van Europa, ik ben nog nooit zo ver gekomen. En dat met de familie op de tribune. Dat is prachtig.’

Teamtoernooi
Ook in het teamtoernooi viel alles op zijn plek. Samen met Mark de Gier (foto hierboven), ook uit Almere, verraste Klaassen eerst het sterker geachte Turkije. De daaropvolgende overwinning op Oekraïne, met de nummer vier van de wereld in het team, mag gerust een sensatie genoemd worden. In de halve finale bleek Spanje nipt te sterk, maar Klaassen en De Gier schieten komende zondag wel om brons. Dan is Oostenrijk de tegenstander.

Tekst: Robin Wubben
Foto’s: Ilse Schaffers


Over ParaNieuws
Dit nieuwsbericht maakt deel uit van het project ParaNieuws, met als doel publiek en media beter te informeren over de Nederlandse parasportprestaties. Dit project wordt gefinancierd door de parasportwereld, maar de nieuwsberichten worden onafhankelijk geschreven door parasportjournalist Robin Wubben.