Het pre-paralympische sportjaar 2023 wordt gevuld met wereldkampioenschappen. Liefst 13 parasporten kennen dit jaar een wereldtitelstrijd. Wie in eigen land parasport wil zien, komt in augustus aan zijn trekken in Rotterdam, bij de eerste European Para Championships.

Tien parasporten hebben hun Europese titelstrijd dit jaar in Rotterdam: badminton, boccia, boogschieten, goalball, judo, rolstoelbasketbal, sportschieten, taekwondo en wielrennen (weg). Ook rolstoeltennis staat in de Maasstad op het programma. De precieze vorm van dat toernooi is nog niet bekend; rolstoeltennis kent (tot nu toe) geen Europese titelstrijd. De European Para Championships duren van 8 tot en met 20 augustus.

Het parasportjaar begint uiteraard met veel wintersport. De alpineskiërs en snowboarders strijden als eersten om wereldtitels. Het WK alpineskiën begint op 21 januari in het Spaanse La Molina, de snowboarders starten een dag later (22 januari) in het nabijgelegen Espot aan hun toernooi. Rond dezelfde tijd is ‘down under’ het rolstoeltennisseizoen ook alweer van start. Op 24 januari begint voor de rolstoeltennistop het eerste Grand Slam van het jaar; de Australian Open in Melbourne.

Rolstoelbasketbal
De rolstoelbasketbalmannen en -vrouwen spelen dit jaar twee belangrijke toernooien. Nadat de wereldkampioenschappen afgelopen november niet doorgingen (check hier de podcast over het afgelasten van de WK), is er dit jaar zowel een WK als EK. Beide toernooien zijn belangrijk richting de Paralympische Spelen van 2024. Op de WK (9-20 juni in Dubai) worden de startbewijzen per continent verdeeld. En op de Europese kampioenschappen (11-19 augustus in Rotterdam) worden die startbewijzen weer toegekend aan de beste landen.

Atletiek
Na een eveneens toernooiloos 2022 mag ook de Nederlandse para-atletiektop weer toewerken naar een titelstrijd. Van 8-17 juli is Parijs (Frankrijk) het decor voor de wereldkampioenschappen. In dezelfde maand is ook het WK zwemmen in Manchester (Engeland, 31 juli tot 6 augustus). Glasgow (Schotland) organiseert in augustus de eerste ‘Super WK’ wielrennen, waarbij alle denkbare wielerdisciplines samenkomen. Op de baan (3-8 augustus) en op de weg (9-13 augustus) wordt er gestreden om wereldtitels.

Om het lijstje met WK’s compleet te maken: bankdrukken (23-30 augustus, Dubai Verenigde Arabische Emiraten), roeien (3-10 september, Belgrado Servië), sportschieten (17-29 september, Lima Peru), triatlon (23 september, Pontevedra Spanje), rolstoelschermen (2-8 oktober, Terni Italië).

Complete jaarkalender
Binnen de parasport is een jaarkalender voor alle sporten niet zomaar voor handen. Op dit moment leg ik de laatste hand aan zo’n kalender. Deze komt in de loop van januari online.

Foto’s: Niels de Langen (Luc Percival/World Para Snow Sports), Mariska Beijer (Joe Toth/OIS), Fleur Jong (Thomas Lovelock/OIS) en Jetze Plat (Joe Toth/OIS)